Zielona sałatka z makaronem i cieciorką
19 kwietnia, 2020
Ta pozycja jest godna uwagi, bo niby sałatka, a bez problemu zastąpi obiad. Jeśli jest białko (tu akurat ciecierzyca) i zdrowe tłuszcze spowalniające wchłanianie węglowodanów (u nas z makaronu) to możecie być pewni, że szybko głód was nie dopadnie.
W obecnym tu zielonym sosie uwielbiam to, że nawet się człowiek nie zorientuje ile właśnie wsunął zieleniny 🙂 To trochę jak szpinak w koktajlu z bananem, tyle, że na słono.

Składniki (2 porcje):
- 1/2 dużej lub 1 mała cukinia
- 1/2 fenkuła lub papryki/ bakłażana/ łodyga selera naciowego – co macie w domu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka octu winnego lub jabłkowego
- 1/2 szklanki ciecierzycy bez zalewy
- 1/3 łyżeczki papryki słodkiej, 1/4 łyżeczki kurkumy -do obtoczenia ciecierzycy
- 100 g dowolnego suchego makaronu
- 1 łyżeczka kaparów
- 80-100 g mozzarelli
- skórka otarta z 1/3 cytryny
Zielony sos:
- 4-5 łyżek oliwy/oleju lnianego
- 1/2 dużego pęczka natki pietruszki
- 2 garście listków bazylii
- sól i pieprz do smaku
- odrobina wody dla łatwiejszego zblendowania sosu

Wykonanie:
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją w lekko osolonej wodzie, przecedź i odstaw.
- Fenkuła pokrojonego w piórka wrzuć na rozgrzany olej, po chwili dodaj pokrojoną w półplasterki cukinię. Smaż przez kilka minut, aż do zmięknięcia fenkuła. Przełóż do miseczki, polej octem i odstaw na bok.
- Na tej samej patelni podsmaż obtoczoną w papryce i kurkumie ciecierzycę.
- Składniki sosu dokładnie zblenduj.
- Makaron wymieszaj z sosem, dodaj podsmażone warzywa (razem z sokami), rozdrobnioną mozzarellę, kapary, ciecierzycę, kilka porwanych listków bazylii i skórkę z cytryny. Delikatnie przemieszaj. Dopraw solą i pieprzem według uznania.
Smacznego!