Warzywa faszerowane roślinnym „mięsem mielonym”

9 maja, 2020

Składniki:
, , , , ,

Ten przepis przyda się zwłaszcza pod koniec tygodnia, kiedy zaczynamy dojadać resztki. Właśnie z nich wychodzą czasem pyszne dania. Farsz możesz zrobić na tysiąc sposobów, tym razem dodałam do niego roślinne mięsko mielone od „dobrej kalorii”, które z powodzeniem może zastąpić oryginał. Ten produkt jest dobrym źródłem białka (białko pszenne) – 18% produktu, nie zawiera zbędnych ulepszaczy i doskonale wzbogaca smak potraw.

Składniki (3 porcje):

  • 100 g. kaszy jaglanej suchej
  • 1 cukinia
  • 2 papryki
  • mały przecier pomidorowy (250 ml)
  • ok. 5 średnich pieczarek
  • 1 por lub średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki masła klarowanego (lub 2 łyżki oliwy/oleju)
  • 2 łyżki oliwy
  • opakowanie roślinnego mięsa wołowego od „dobra kaloria”
  • przyprawy: 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/3 łyżeczki kurkumy, 1/4 łyżeczki kuminu, 1/4 łyżeczki bazylii
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Dokładnie opłukaną kaszę jaglaną ugotuj w proporcji 1:2 (kasza: woda) w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 1/2 łyżeczki masła lub 1 łyżeczki oliwy – ok.10 minut od wrzucenia do gotującej się wody. Aby ułatwić sobie sprawę zwykle gotuję kaszę w większej ilości wody, a po ugotowaniu odcedzam na sitku. Zrób jak Ci wygodnie:)
  2. Umytą cukinię i papryki, osusz i poprzecinaj na dwie połowy. Z cukinii wydrąż miąższ, tak aby uzyskać miejsce na farsz. Nie wyrzucaj miąższu! Pokrój go w kosteczkę.
  3. Pieczarki i pora umyj, pokrój w półplasterki. Czosnek zetrzyj na tarce.
  4. Na jednej łyżce masła podsmaż roślinne mięso mielone. Odłóż je na talerz. Na tę sama patelnię dołóż łyżeczkę masła, wrzuć pokrojony por/ cebulę, po chwili czosnek, dodaj przyprawy. Podsmaż przez chwile po czym dodaj pokrojoną cukinię i pieczarki. Smaż do skurczenia się pieczarek. Teraz dodaj przecier pomidorowy, dopraw solą i pieprzem. Zagotuj całość, a następnie dodaj ugotowana kaszę jaglaną. Wymieszaj całość i po chwili zdejmij z ognia.
  5. Piekarnik nagrzej do 180 st.C. Wstaw na 10 minut przygotowane wcześniej połówki warzyw. Po tym czasie wyciągnij je i napełnij farszem. Wszystkie skrop olejem i oprósz posiekana natką pietruszki. Wstaw ponownie na ok. 20- 25 minut.

Smacznego!