Uniwersalna tarta (tym razem) ze szparagami
4 lipca, 2020
Oto uniwersalny przepis na tartę. Robiłam ją już w różnych odsłonach, najczęściej z dodatkiem sezonowych warzyw. Ty również możesz kombinować na różne sposoby, bo pod każdą postacią wychodzi pysznie.
Jeszcze przez chwilę warto skorzystać ze szparagów, które zawsze uszlachetniają potrawę, a przy tym są niskokaloryczne i bardzo zdrowe.
Składniki:
Tarta:
- 2 płaskie szklanki mąki orkiszowej/pszennej (ok. 240g)
- 140g – 150g masła (schłodzonego)
- płaska łyżeczka soli
- 1 jajo
- 2 pełne łyżki startego sera grana padano lub parmezanu
- pół łyżeczki suszonego tymianku
Mąkę przesiewamy (można pominąć), łączymy z pozostałymi składnikami, zagniatamy kulę i odkładamy do lodówki na ok. godzinę. Ciasto rozwałkowujemy (najlepiej między papierem do pieczenia), układamy na wysmarowanej masłem formie do tarty, dokładnie dociskamy brzegi. Widelcem nakłuwamy środek. Całość przykrywamy folią aluminiową i obciążamy np. suchą fasolą. Pieczemy w 180 st. 15 minut, po czym ściągamy folię z obciążeniem i pieczemy jeszcze 5-7 minut.
Masa jogurtowo-szpinakowa:
- kubek jogurtu greckiego lub innego gęstego (ok. 300g)
- 1 cebula czerwona
- 1 ząbek czosnku
- 3 garście świeżego szpinaku/ jarmużu/ liście botwinki
- 4 suszone pomidory
- 1 jajo
- 2 łyżki startego sera grana padano lub parmezanu
- po 1/2 łyżeczki kurkumy i słodkiej papryki
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju rzepakowego/oliwy
- kilka sztuk szparagów natłuszczonych oliwą i lekko posolonych
Na oleju szklimy posiekaną cebulkę i starty czosnek (czosnek dodaję chwilę później), dodajemy porwany szpinak/jarmuż i pokrojone w paski pomidory. Smażymy 3-4 minuty. Po tym czasie przekładamy do miski i mieszamy z pozostałymi składnikami, doprawiamy. Wylewamy na podpieczone ciasto. Pieczemy w tej samej temperaturze ok. 35 minut. 20 minut przed końcem pieczenia na masie jogurtowej układamy szparagi.
Na talerzu możesz polać kawałek łyżeczką oliwy/ oleju lnianego lub zjeść tartę z prostym sosem pomidorowym (nie wliczone w wartość odżywczą).
Wartość odżywcza 1 kawałka (1/6 całej tarty):
422 kcal/ B: 15,7g/ T: 25,5g/ W: 34,3g/ Bł: 0,8g
Smacznego!


