Tartaletki czekoladowo- malinowe (z ciecierzycy)
13 maja, 2020
Pisałam już kiedyś o kremie czekoladowym na bazie ciecierzycy, który jest bardzo uniwersalnym wyrobem. Wykorzystywałam go już do zrobienia czekoladek, kulek mocy i jako kremu do pieczywa. Tym razem zastosowałam go jako bazę do tartaletek. Deser nie wymaga pieczenia, sprawdzi się w opcji z różnymi owocami i nadaje się dla wegan.
Możesz je przechowywać w zamrażarce i wyjmować w razie napadu ochoty na małe, zdrowe co nieco. My tak robimy:)

Składniki (ok. 10-11 sztuk):
Spód:
- szklanka płatków owsianych
- 3/4 szklanki daktyli bez pestek (moczonych 3-4 h i dokładnie odsączonych z wody)
- łyżka oleju kokosowego
Czekoladowy krem z ciecierzycy:
- 2 szklanki ciecierzycy ugotowanej lub z puszki (przepłukanej i odsączonej)
- 7-8 łyżek oleju kokosowego rozpuszczonego (ok. 50 g)
- 3 płaskie łyżki kakao
- 1/4 szklanki syropu z agawy/ miodu (ok. 80 g) – oczywiście możesz dosłodzić według uznania
- łyżka masła orzechowego
- szczypta soli
Top:
- 3 szklanki malin
- 4 łyżki nasion chia
- łyżeczka syropu z agawy/miodu
- gorzka czekolada do polania (opcjonalnie)

Wykonanie:
- Płatki owsiane zblendować z daktylami i olejem kokosowym, aż do otrzymania lepkiej konsystencji. Jeśli posiadasz blender o odpowiedniej mocy możesz pominąć moczenie daktyli. Jeśli masa jest nadal za sucha – możesz dodać jeszcze odrobinę oleju. Masą wypełnij spód sylikonowych foremek, dzieląc ją na równe części. Wstaw je wszystkie do lodówki.
- W tym czasie składniki kremu zblenduj na gładką masę. Wypełnij nimi środek tartaletek, zostawiając ok. 1 cm na mus malinowy. Wstaw do lodówki.
- Maliny gotuj, aż do ich rozpadnięcia i zredukowania nadmiaru wody. Na koniec wymieszaj dokładnie trzepaczką aby otrzymać gładką konsystencję. Do jeszcze ciepłych malin dodaj nasiona chia i słodzidło. Dokładnie wymieszaj i odstaw na co najmniej 30 minut (aby nasiona mogły częściowo napęcznieć). Po tym czasie wypełnij pozostałą część foremki prawie do końca.
- Teraz wystarczy wstawić je do lodówki na 2-3 h lub na 1 h do zamrażarki (aby ładnie wyszły z foremek). Tartaletki możesz przechowywać w zamrażarce, aby przedłużyć ich świeżość i przekładać do lodówki na co najmniej 1 h przed zjedzeniem. Na drugi dzień są jeszcze lepsze 🙂

Smacznego!