Tacos w wersji wegetariańskiej
6 lipca, 2020
Dziś zostawiam Wam przepis na bezmięsną wersję meksykańskiego taco. Danie idealne na rodzinny obiad lub domowe przyjęcie, podczas którego składniki możecie przygotowywać wspólnie. Takie grupowe gotowanie to dodatkowa rozrywka i okazja do imprezowej integracji w kuchni, bo przecież tam rozgrywa się najważniejsza część domówki.
Tym razem nie miałam w domu tortilli kukurydzianej i musiałam użyć pszennej, co trochę profanuje tę potrawę. Wy możecie przygotować się lepiej:)

Składniki:
Nadzienie z fasolą:
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1 duży, dojrzały pomidor
- 2 łyżki kukurydzy (opcjonalnie)
- 1 łyżka oliwy/oleju rzepakowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej (najlepiej wędzonej) i szczypta ostrej
- sól i pieprz
Guacamole:
- 1 dojrzałe awokado
- 1 mała czerwona cebulka
- łyżka oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta kuminu
- łyżka posiekanej świeżej kolendry lub kilka zmielonych ziarenek
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
Sos z tahini:
- 2 łyżki pasty tahini
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2-3 łyżki oliwy
- 4 łyżki wody
- sól
Pieczarki:
- 8-10 pieczarek
- 1/3 łyżeczki suszonego czosnku
- sól i pieprz
- łyżeczka masła klarowanego (pieczarki i wszelkie grzyby duszone na maśle to pychotka, ale jeśli wolisz aby przepis był wegański zamień je na olej roślinny/oliwę)
Dodatki:
- małe tortille kukurydziane lub pszenno-kukurydziane
- tofu naturalne
- ogórki małosolne
- papryka
- sałata


Wykonanie:
- Na rozgrzany olej wrzuć posiekaną cebulę, a po chwili starty czosnek. Dodaj przyprawy i smaż całość jeszcze 3-4 minuty. Następnie dodaj pokrojonego w kosteczkę pomidora. Przykryj patelnię pokrywką i duś, aż do częściowego odparowania wody. Teraz dodaj odsączoną z zalewy i przepłukaną fasolę i jeśli używasz- kukurydzę. Smaż całość, mieszając, aż do częściowego rozpadnięcia się fasoli.
- W tym samym czasie na maśle/oleju podsmaż pokrojone w plasterki pieczarki doprawione solą, pieprzem i czosnkiem. Duś je, aż zmniejszą swoją objętość i zmienią kolor.
- Kiedy tak wszystko się dusi, przygotuj guacamole. Wszystkie składniki zblenduj lub rozgnieć widelcem i wymieszaj. Na koniec dodaj posiekaną drobno czerwoną cebulę.
- Składniki sosu z tahini dokładnie ze sobą wymieszaj, tofu pokrój w paseczki, paprykę np. w kosteczkę.
- Przed nałożeniem składników podgrzej tortille z obu stron na suchej patelni.
Smacznego!