Tacos w wersji wegetariańskiej

6 lipca, 2020

Składniki:
, , ,

Dziś zostawiam Wam przepis na bezmięsną wersję meksykańskiego taco. Danie idealne na rodzinny obiad lub domowe przyjęcie, podczas którego składniki możecie przygotowywać wspólnie. Takie grupowe gotowanie to dodatkowa rozrywka i okazja do imprezowej integracji w kuchni, bo przecież tam rozgrywa się najważniejsza część domówki.

Tym razem nie miałam w domu tortilli kukurydzianej i musiałam użyć pszennej, co trochę profanuje tę potrawę. Wy możecie przygotować się lepiej:)

Składniki:

Nadzienie z fasolą:

  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 duży, dojrzały pomidor
  • 2 łyżki kukurydzy (opcjonalnie)
  • 1 łyżka oliwy/oleju rzepakowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej (najlepiej wędzonej) i szczypta ostrej
  • sól i pieprz

Guacamole:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 mała czerwona cebulka
  • łyżka oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta kuminu
  • łyżka posiekanej świeżej kolendry lub kilka zmielonych ziarenek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Sos z tahini:

  • 2 łyżki pasty tahini
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 4 łyżki wody
  • sól

Pieczarki:

  • 8-10 pieczarek
  • 1/3 łyżeczki suszonego czosnku
  • sól i pieprz
  • łyżeczka masła klarowanego (pieczarki i wszelkie grzyby duszone na maśle to pychotka, ale jeśli wolisz aby przepis był wegański zamień je na olej roślinny/oliwę)

Dodatki:

  • małe tortille kukurydziane lub pszenno-kukurydziane
  • tofu naturalne
  • ogórki małosolne
  • papryka
  • sałata

Wykonanie:

  1. Na rozgrzany olej wrzuć posiekaną cebulę, a po chwili starty czosnek. Dodaj przyprawy i smaż całość jeszcze 3-4 minuty. Następnie dodaj pokrojonego w kosteczkę pomidora. Przykryj patelnię pokrywką i duś, aż do częściowego odparowania wody. Teraz dodaj odsączoną z zalewy i przepłukaną fasolę i jeśli używasz- kukurydzę. Smaż całość, mieszając, aż do częściowego rozpadnięcia się fasoli.
  2. W tym samym czasie na maśle/oleju podsmaż pokrojone w plasterki pieczarki doprawione solą, pieprzem i czosnkiem. Duś je, aż zmniejszą swoją objętość i zmienią kolor.
  3. Kiedy tak wszystko się dusi, przygotuj guacamole. Wszystkie składniki zblenduj lub rozgnieć widelcem i wymieszaj. Na koniec dodaj posiekaną drobno czerwoną cebulę.
  4. Składniki sosu z tahini dokładnie ze sobą wymieszaj, tofu pokrój w paseczki, paprykę np. w kosteczkę.
  5. Przed nałożeniem składników podgrzej tortille z obu stron na suchej patelni.

Smacznego!