Pstrąg tęczowy z ziemniaczkami/komosą ryżową i kolorową sałatką
25 kwietnia, 2020
Mało tu u mnie pomysłów na obiad – postanowiłam to nadrobić, bo przecież najczęściej takich przepisów szukacie. To oczywiste, bo codziennie stajemy przed tym samym dylematem – co tu ugotować?.
Zacznę od tych pozycji, które lubimy najbardziej, i które wbrew pozorom łatwo przygotować. Przepis dotyczy pstrąga tęczowego ale równie dobrze sprawdza się w przypadku łososia. Panom zapewne bardziej przypadnie do gustu wersja z ziemniaczkami (mój Mąż uwielbia je w każdej postaci). Ja preferuję opcję z komosą ryżową i pesto.
Muszę wspomnieć, że wybierając tę pierwsza opcję możesz czuć się trochę „ciężej”, ponieważ warzywa skrobiowe (w tym przypadku ziemniaki) trochę utrudniają trawienie białka zwierzęcego. Jeśli więc masz ochotę na coś lekkiego- polecam opcję ryby z komosą i warzywami.
Pamiętaj też o tym, że w każdym posiłku warto uwzględnić tzw. zieleninę, która jako jedyna grupa pokarmowa wspomaga trawienie innego rodzaju składników (pobudza wydzielanie enzymów trawiennych). Zatem, nawet jeśli tym razem masz ochotę na gotowane warzywa, sięgnij dodatkowo przynajmniej po garść rukoli czy kiełek.

Składniki (2 porcje):
ok. 300 g. fileta z pstrąga lub łososia
Marynata do ryby:
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 1 płaska łyżeczka miodu
- zmiażdżony lub starty ząbek czosnku
- szczypta pieprzu
- łyżka dość drobno posiekanej natki pietruszki
ok. 700 – 800 g ziemniaków i 1 cebula czerwona
Marynata do ziemniaków i cebuli:
- 2 łyżki oleju
- płaska łyżeczka tymianku
- sól
Sałatka, najlepiej z tego co masz w domu, np.:
- garść rukoli lub innych liści
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1 mała czerwona cebulka
- 1/3 ogórka zielonego
- 1/2 mango (opcjonalnie)
- sos: 2 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, szczypta soli i pieprzu.


Wykonanie:
- Filet umyć, osuszyć, poporcjować, włożyć do miski z marynatą. Przykryć i odstawić do lodówki przynajmniej na 1 h, a najlepiej na całą noc.
- Nastawić piekarnik na 180 st. C. W tym czasie obrać ziemniaki i cebulę. Ziemniaki pokroić na mniejsze kawałki, cebulę pokroić w piórka. Wymieszać z marynatą. Ułożyć na blachę do pieczenia.
- Ziemniaki i cebulkę wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 45 minut. 10-12 minut przed końcem pieczenia wstawić rybę (uważaj żeby jej nie przepiec bo straci na delikatności i wilgotności). Te czasy mogą się różnić o kilka minut w zależności od rodzaju piekarnika, wielkości kawałków ziemniaków itp. Po pierwszym razie będzie wiadomo jak jest u Ciebie:)
- W czasie pieczenia warto przygotować sałatkę.

KOMOSA RYŻOWA Z PESTO (2-3 porcje)
1/2 szklanki komosy ryżowej
Pesto:
- mały pęczek natki pietruszki
- garść listków bazylii (opcjonalnie)
- 4 łyżki oliwy/ oleju lnianego
- 1 łyżka soku z cytryny
- ząbek czosnku
- 2 łyżki pestek dyni – uprażonych na suchej patelni
- sól do smaku
- odrobina wody – ułatwiającej zblendowanie składników

Wykonanie:
Komosę ryżową dokładnie przepłukać. Wrzucić do gotującej się, osolonej wody (1 szklanka), gotować 15 minut (mieszając pod koniec gotowania). Po tym czasie wyłączyć ogień, przykryć talerzykiem na 10-15 minut. Składniki pesto zblendować, wymieszać z ugotowaną komosą.
Smacznego!