Pieczony bakłażan z sosem jogurtowym

7 maja, 2020

Składniki:
, , ,

Tego oto bakłażana postanowiłam przeznaczyć na coś ciekawszego niż leczo czy ratatouille. Ostatecznie zainspirowałam się jednym z przepisów z wegetariańskiej kuchni Yotam Ottolenghi, który przygotowuję w swojej wersji. Połączenie mięciutkiego miąższu bakłażana, kremowego sosu jogurtowego i kontrastujących w tym zestawieniu pestek granatu, nie tylko wygląda, ale też smakuje wyśmienicie. Jeśli więc lubicie bakłażana i macie ochotę na trochę inne smaki, zapraszam do przepisu 🙂

Składniki (2 porcje):

  • 1 średni bakłażan
  • 4 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • skórka otarta z 1/3 cytryny
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Sos:

  • 100- 120 ml (5-6 łyżek) jogurtu (najlepiej greckiego lub innego gęstego)
  • łyżka oliwy
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól do smaku

Dodatki:

  • pestki granatu z 1/3 owocu
  • 2 łyżki nasion sezamu podprażonych na suchej patelni z odrobiną soli
  • 2 łyżeczki oliwy (po jednej na połowę bakłażana)- do skropienia już na talerzu

Wykonanie:

  1. Bakłażana umyj, osusz, przetnij na pół. Każdą z części natnij nożem podobnie jak na zdjęciu, uważając aby nie przeciąć skórki. Ułóż obie części na papierze do pieczenia, teraz polej oliwą (po 2 łyżki na jedną część). Zadbaj o to aby cała powierzchnia miąższu była nasiąknięta olejem. W razie potrzeby dodaj trochę więcej oliwy – bakłażan lubi tłuszcz :). Posyp solą, pieprzem, tymiankiem (rozcierając go w dłoniach aby wydobyć więcej aromatu) oraz startą skórką z cytryny.
  2. Nastaw piekarnik na 200 st. C. W czasie kiedy się nagrzewa, przygotuj sos – czyli wymieszaj wszystkie składniki z przetartym czosnkiem. Uwaga! Jeśli nie lubisz smaku świeżego czosnku lub jeśli nie możesz sobie pozwolić na jego zapach możesz zetrzeć go na bakłażana przed pieczeniem i pominąć go w sosie. Wstaw gotowy sos do lodówki.
  3. Wstaw połówki bakłażana do nagrzanego piekarnika, piecz ok. 40 minut. Pod koniec obserwuj, miąższ powinien być przyrumieniony i mięciutki. Przed podaniem polej bakłażany sosem, posyp pestkami granatu i sezamem. Całość przypraw dodatkowo odrobina soli i pieprzu oraz skrop oliwą.
Zwróć uwagę aby cały miąższ był nawilżony oliwą, w razie potrzeby możesz dodać trochę więcej oliwy niż w przepisie. Po tym zdjęciu jeszcze to poprawiłam 🙂

Smacznego!