Pieczone szparagi podane z delikatną rybą w sosie paprykowo-bazyliowym
4 maja, 2020
Wreszcie są! Uwielbiam sezon na szparagi, bo są pyszne, łatwe do przygotowania i mega zdrowe!
Zanim trafią do Twojej kuchni zwróć uwagę na kilka rzeczy, aby wybrać najlepsze sztuki. O ich świeżości świadczą między innymi ciemnozielone i błyszczące łodygi, które nie poddają się podczas uginania. Czubki świeżych okazów są ściśle zamknięte, a ucięte końce gładkie i wilgotne. Potarte o siebie powinny wydawać skrzypiący dźwięk.
Pamiętaj również, że najsmaczniejsze są krótko po zebraniu, ponieważ źle znoszą przechowywanie. W ciągu zaledwie kilku dni mogą stracić nie tylko na smaku, ale również na wartości odżywczej. Z każdym dniem stają się coraz kwaśniejsze, a łodygi robią się twarde i wydłużone. Jeśli już musisz przechować je dłużej niż dzień, włóż je do podziurawionej foliowej torebki i umieść w szufladzie lodówki.

Składniki:
Szparagi (2 porcje):
- pęczek szparagów
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
Ryba (2 porcje):
- ok. 300 – 350g filetów białej ryby ( np. dorsz, dorada, mintaj)
- 2 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- łyżka posiekanego drobno koperku
- kilka plasterków cytryny
- sól i pieprz
Sos paprykowy (na ok. 4 porcje – resztę sosu można przechowywać do 3 dni w lodówce i użyć np. do indyka):
- 2 papryki ( u mnie czerwona i pomarańczowa)
- 1 cebula lub mały por
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka octu winnego lub jabłkowego
- 1 średni (słodki) pomidor
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki i 1/3 łyżeczki kurkumy
- garść świeżych liści bazylii
- sól i pieprz do smaku
- szczypta cukru trzcinowego lub odrobina miodu
- 2 łyżki masła klarowanego/oleju/oliwy
- łyżka jogurtu lub śmietany (opcjonalnie) – możesz złagodzić smak papryki dodatkiem nabiału ale ja tego nie robię:)


Wykonanie:
- Sos: Na rozgrzanym maśle/oleju podsmażyć posiekana cebulę, dodać słodką paprykę i kurkumę. Po chwili dodać pokrojone w kosteczkę papryki. Po kilku minutach pokrojonego drobno pomidora, przetarty czosnek, odrobinę cukru i ocet. Doprawić solą i pieprzem. Dusić aż do zmięknięcia papryki. Odstawić z ognia, dodać bazylię i zblendować na sos.
- Filety umyć i osuszyć. Oliwę wymieszać ze startym czosnkiem, koperkiem, solą i pieprzem. Rybę nasmarować marynatą.
- Szparagi umyć, osuszyć, odłamać twarde końce. Natrzeć oliwą, przyprawić solą i pieprzem.
- Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Rybę (z plasterkami cytryny) zawinąć w folię aluminiową lub umieścić w naczyniu z przykrywką. Piec około 20-25 minut. Po tym czasie naczynie wyjąć, zwiększyć temperaturę do 220 st.C, wstawić szparagi i piec ok. 10-12 minut.
Smacznego!