Pieczone szparagi podane z delikatną rybą w sosie paprykowo-bazyliowym

4 maja, 2020

Składniki:
, , , ,

Wreszcie są! Uwielbiam sezon na szparagi, bo są pyszne, łatwe do przygotowania i mega zdrowe!

Zanim trafią do Twojej kuchni zwróć uwagę na kilka rzeczy, aby wybrać najlepsze sztuki. O ich świeżości świadczą między innymi ciemnozielone i błyszczące łodygi, które nie poddają się podczas uginania. Czubki świeżych okazów są ściśle zamknięte, a ucięte końce gładkie i wilgotne. Potarte o siebie powinny wydawać skrzypiący dźwięk.

Pamiętaj również, że najsmaczniejsze są krótko po zebraniu, ponieważ źle znoszą przechowywanie. W ciągu zaledwie kilku dni mogą stracić nie tylko na smaku, ale również na wartości odżywczej. Z każdym dniem stają się coraz kwaśniejsze, a łodygi robią się twarde i wydłużone. Jeśli już musisz przechować je dłużej niż dzień, włóż je do podziurawionej foliowej torebki i umieść w szufladzie lodówki.

Składniki:

Szparagi (2 porcje):

  • pęczek szparagów
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Ryba (2 porcje):

  • ok. 300 – 350g filetów białej ryby ( np. dorsz, dorada, mintaj)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka posiekanego drobno koperku
  • kilka plasterków cytryny
  • sól i pieprz

Sos paprykowy (na ok. 4 porcje – resztę sosu można przechowywać do 3 dni w lodówce i użyć np. do indyka):

  • 2 papryki ( u mnie czerwona i pomarańczowa)
  • 1 cebula lub mały por
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka octu winnego lub jabłkowego
  • 1 średni (słodki) pomidor
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki i 1/3 łyżeczki kurkumy
  • garść świeżych liści bazylii
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta cukru trzcinowego lub odrobina miodu
  • 2 łyżki masła klarowanego/oleju/oliwy
  • łyżka jogurtu lub śmietany (opcjonalnie) – możesz złagodzić smak papryki dodatkiem nabiału ale ja tego nie robię:)

Wykonanie:

  1. Sos: Na rozgrzanym maśle/oleju podsmażyć posiekana cebulę, dodać słodką paprykę i kurkumę. Po chwili dodać pokrojone w kosteczkę papryki. Po kilku minutach pokrojonego drobno pomidora, przetarty czosnek, odrobinę cukru i ocet. Doprawić solą i pieprzem. Dusić aż do zmięknięcia papryki. Odstawić z ognia, dodać bazylię i zblendować na sos.
  2. Filety umyć i osuszyć. Oliwę wymieszać ze startym czosnkiem, koperkiem, solą i pieprzem. Rybę nasmarować marynatą.
  3. Szparagi umyć, osuszyć, odłamać twarde końce. Natrzeć oliwą, przyprawić solą i pieprzem.
  4. Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Rybę (z plasterkami cytryny) zawinąć w folię aluminiową lub umieścić w naczyniu z przykrywką. Piec około 20-25 minut. Po tym czasie naczynie wyjąć, zwiększyć temperaturę do 220 st.C, wstawić szparagi i piec ok. 10-12 minut.

Smacznego!