Owsianka dyniowa- pachnąca świętami

23 grudnia, 2020

Składniki:
, , , , , ,

Chłodny jesienno- zimowy poranek warto zacząć od czegoś ciepłego i pysznego 🔥.

Ta owsianka może mieć różne odsłony w zależności od sezonu, zamiast dyni możesz użyć np. pietruszki czy marchewki- również startej na tarce. Aromat przypraw przywodzi na myśl pyszne ciasto dyniowe lub marchewkowe, a to znacznie mniej roboty niż z takim wypiekiem.

Taka forma owsianki szczególnie zasmakowała mojej dwuletniej Córeczce, więc szczerze polecam również dla dzieci:)


Składniki na 1 porcję:

  • 4 łyżki płatków owsianych
  • garść dyni, 80-100 g (startej na średnich oczkach)
  • 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki masła klarowanego/oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki napoju roślinnego
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • 2-3 daktyle (pokrojone w kosteczkę)
  • 1 łyżka posiekanych orzechów lub pestek dyni/słonecznika
  • 1/2 łyżeczki cynamonu, szczypta kardamonu, szczypta imbiru
  • 1/3 dojrzałego banana (rozdrobnionego)

    Dodatki: wiśnie (podgrzane w rondelku), śmietanka kokosowa lub skyr, masło orzechowe. Jeśli użyjesz śmietanki kokosowej warto dodać do owsianki 1/2 miarki odżywki białkowej.
  1. W małym rondelku na rozgrzanym maśle podsmażam startą dynię, skórkę z pomarańczy i przyprawy.
  2. Wlewam mleko i wodę, dodaję nasiona, daktyle, orzechy. Całość mieszam i zagotowuję.
  3. Dodaję płatki, mieszam i gotuję około 8-10 minut. Wyłączam ogień i pozostawiam na kilka minut pod przykryciem. W razie potrzeby możesz dolać jeszcze odrobinę mleka, aby owsianka była bardziej wilgotna.
  4. Mus bananowy możesz dodać na końcu lub na etapie dodawania płatków owsianych, ale wtedy musisz częściej mieszać, aby nie przypalić owsianki.
  5. Na koniec już tylko łączę z dodatkami 🍒

Smacznego!