Owsianka dyniowa- pachnąca świętami
23 grudnia, 2020
Chłodny jesienno- zimowy poranek warto zacząć od czegoś ciepłego i pysznego 🔥.
Ta owsianka może mieć różne odsłony w zależności od sezonu, zamiast dyni możesz użyć np. pietruszki czy marchewki- również startej na tarce. Aromat przypraw przywodzi na myśl pyszne ciasto dyniowe lub marchewkowe, a to znacznie mniej roboty niż z takim wypiekiem.
Taka forma owsianki szczególnie zasmakowała mojej dwuletniej Córeczce, więc szczerze polecam również dla dzieci:)

Składniki na 1 porcję:
- 4 łyżki płatków owsianych
- garść dyni, 80-100 g (startej na średnich oczkach)
- 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki masła klarowanego/oleju kokosowego
- 1/2 szklanki napoju roślinnego
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka nasion chia
- 2-3 daktyle (pokrojone w kosteczkę)
- 1 łyżka posiekanych orzechów lub pestek dyni/słonecznika
- 1/2 łyżeczki cynamonu, szczypta kardamonu, szczypta imbiru
- 1/3 dojrzałego banana (rozdrobnionego)
Dodatki: wiśnie (podgrzane w rondelku), śmietanka kokosowa lub skyr, masło orzechowe. Jeśli użyjesz śmietanki kokosowej warto dodać do owsianki 1/2 miarki odżywki białkowej.
- W małym rondelku na rozgrzanym maśle podsmażam startą dynię, skórkę z pomarańczy i przyprawy.
- Wlewam mleko i wodę, dodaję nasiona, daktyle, orzechy. Całość mieszam i zagotowuję.
- Dodaję płatki, mieszam i gotuję około 8-10 minut. Wyłączam ogień i pozostawiam na kilka minut pod przykryciem. W razie potrzeby możesz dolać jeszcze odrobinę mleka, aby owsianka była bardziej wilgotna.
- Mus bananowy możesz dodać na końcu lub na etapie dodawania płatków owsianych, ale wtedy musisz częściej mieszać, aby nie przypalić owsianki.
- Na koniec już tylko łączę z dodatkami 🍒
Smacznego!