Owocowy wege bowl z prażonymi płatkami migdałów i wiórkami kokosa
8 kwietnia, 2020
W czasach gdy większość dnia spędzamy w domu brakuje nam małych przyjemności. Jesteśmy ograniczeni w dostępie do codziennych umilaczy czasu, bo „zwykłe” wyjście do kawiarni/ parku/ na spotkanie ze znajomymi stało się tymczasowo zawieszone. Bardzo mi tego brakuje, codziennie czekam na lepsze wieści, ale chyba trzeba uzbroić się w cierpliwość i tylko (a może aż) zostać w domu. Póki co, pozostaje mi umilanie czasu moim domownikom m.in. poprzez smaczne ale też zdrowe posiłki/ desery.

Składniki:
- 2 mrożone banany (wyciągnięte ok. 20 minut przed użyciem)
- 1/3 dojrzałego awokado
- 1/2 szklanki borówek/ malin
- 1/2 szklanki mleka roślinnego
- łyżka proszku z jagód acai (opcjonalnie)
Wykonanie:
Wszystko dokładnie blendujemy.
W cieplejsze dni można zjeść ten deser w postaci lodów. Jeśli nie chcesz teraz narażać gardła, użyj świeżych bananów lub odczekaj do częściowego rozmrożenia masy.
Płatki migdałów i wiórki kokosowe podpraż no suchej patelni, aż do uwolnienia zapachu i lekkiego zarumienienia.
Dopełnieniem będą owoce i kostka ciemniej czekolady.
Smacznego!
