Malinowo- kokosowy smoothie bowl
30 kwietnia, 2020
Sezon na smoothie bowl dopiero się zaczyna, bo wraz z pojawianiem się sezonowych owoców zwiększa się możliwość kombinowania z tym deserem. Nie wspominając już o wyglądzie i zapachu świeżych i dorodnych owoców 🙂 Tymczasem korzystam jeszcze z tych mrożonych, które są namiastką lata w pozostałe pory roku.
Latem takie smoothie bolwe mogą być świetną alternatywą dla lodów – zwłaszcza w przypadku osób unikających nabiału. Przez cały rok natomiast, możesz wykorzystywać te przepisy do przygotowywania pysznych owocowych koktajli – wystarczy dodać trochę wody/ mleka do rozrzedzenia konsystencji. A ponieważ to głównie owoce- warto pamiętać o dodatku odrobiny tłuszczu, aby spowolnić przyswajanie węglowodanów prostych przez organizm. Możesz zatem dorzucić do miksowania kawałek awokado, trochę orzechów lub nasion.

Składniki:
- 2 banany (najlepiej mrożone)
- 1/2 szklanki malin
- 1/3 mleka roślinnego (najlepiej kokosowego)
- 2 łyżki zmielonych wiórek kokosowych
Dodatki:
- ulubione owoce
- morwa biała
- pestki granata
Wykonanie:

Wszystkie składniki na smoothie dokładnie zblenduj. Masę przełóż do miseczki i udekoruj pokrojonymi owocami.
Smacznego!