Kremowy gulasz z cieciorką i jarmużem

19 kwietnia, 2020

Składniki:
, , , , , ,

Jeśli szukacie pomysłu na prosty i pyszny obiad możecie spróbować tego 😃. Dodatki możecie dowolnie zamieniać ale warto bazować na cieciorce, pieczarkach i zielonych liściach.

Nie rezygnujcie również z dodatku kuminu, bo chociaż nie wygląda – gulasz nie jest super lekkostrawny. Aby ułatwić trawienie starajcie się również nie pić zbyt dużo wody w trakcie i po posiłku (aby nie rozrzedzać soków trawiennych), a z planowanym deserem poczekajcie co najmniej godzinę.

Danie świetnie smakuje np. z komosą ryżową czy kaszą jaglana ale równie dobrze może być serwowane bez dodatków.

Składniki (ok. 3 porcje):

  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 miseczka pieczarek
  • 1/2 cukinii
  • 1/2 papryki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 garście porwanych liści szpinaku/jarmużu
  • 1 puszka ciecierzycy bez zalewy
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • 1/2 puszki mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • szczypta kuminu
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Na rozgrzanym oleju podsmaż posiekaną cebulkę z dodatkiem curry, kurkumy i kuminu.
  2. Po chwili dodaj pokrojoną w paseczki paprykę, a po 2-3 minutach pokrojoną cukinię i pieczarki. Podsmażaj, aż do chwili gdy lekko zmiękną.
  3. Dodaj passatę, mleczko, odcedzoną ciecierzycę. Gotuj do czasu zredukowania sosu.
  4. Pod koniec gotowania dopraw solą i pieprzem, dorzuć liście szpinaku/jarmużu. Gotuj już tylko chwilę, wyłącz palnik jak tylko liście delikatnie zwiędną.
  5. Podaj np. z komosą ryżową.

Możesz zagęścić sos łyżeczką mąki ziemniaczanej uprzednio rozpuszczonej w odrobinie ciepłej wody.

Smacznego!