Koktajl dyniowy pachnący jesienią

16 listopada, 2020

Składniki:
, , ,

Mam w swojej kuchni przepisy, które robię przy okazji przygotowywania jakiegoś większego dania. Takim przykładem jest ten właśnie, koktajl dyniowy. Pojawia się u nas kiedy piekę dynię na zupę lub do dania głównego, wówczas oddzielam porcję bez dodatku przypraw. Część przeznaczam na koktajl tego samego dnia, a przynajmniej jedną porcję zamrażam. Kiedy to piszę właśnie rozmrażam taką upieczoną dynię aby przygotować ten przysmak. Tak mnie naleciało..

Składniki na 2 porcje:

  • garść pokrojonej i upieczonej dyni
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego (najlepiej kokosowego)
  • sok z 1 pomarańczy lub 2 mandarynek
  • 1 banan
  • szczypta cynamonu, imbiru i kardamonu
  • łyżka soku z cytryny
  • trochę wody do uzyskania ulubionej konsystencji

Wykonanie:

Wszystkie składniki zblendować.

Porównując różne odmiany dyni, piżmowa daje najbardziej kremową i aksamitną konsystencję.

Smacznego!