Koktajl dyniowy pachnący jesienią
16 listopada, 2020
Mam w swojej kuchni przepisy, które robię przy okazji przygotowywania jakiegoś większego dania. Takim przykładem jest ten właśnie, koktajl dyniowy. Pojawia się u nas kiedy piekę dynię na zupę lub do dania głównego, wówczas oddzielam porcję bez dodatku przypraw. Część przeznaczam na koktajl tego samego dnia, a przynajmniej jedną porcję zamrażam. Kiedy to piszę właśnie rozmrażam taką upieczoną dynię aby przygotować ten przysmak. Tak mnie naleciało..
Składniki na 2 porcje:
- garść pokrojonej i upieczonej dyni
- 1/2 szklanki mleka roślinnego (najlepiej kokosowego)
- sok z 1 pomarańczy lub 2 mandarynek
- 1 banan
- szczypta cynamonu, imbiru i kardamonu
- łyżka soku z cytryny
- trochę wody do uzyskania ulubionej konsystencji
Wykonanie:
Wszystkie składniki zblendować.
Porównując różne odmiany dyni, piżmowa daje najbardziej kremową i aksamitną konsystencję.
Smacznego!
