Kokosanki z czekoladą. Lepsze niż ze sklepu.
17 października, 2020
Kiedy jedna z ulubionych bohaterek mojej Córeczki robi deser ze swoją babcią, nagle przychodzi nas ochota na coś równie pysznego. I chociaż użyłyśmy nieco innych składników do naszych ciasteczek, to wyszły równie wybornie. Już samo wspólne pichcenie sprawiło nam wiele frajdy, nie mówiąc o tym, jak przyjemnie zjeść je przy herbatce, podczas pogaduszek.
Ten przepis nie jest wegański. To raczej ciasteczka z klasycznymi dodatkami, ale bez jaj. Ich brak ma tutaj same zalety, bo ciasteczka możecie próbować na surowo, aż do czasu dodania sody, a po upieczeniu długo utrzymują świeżość. Ponadto są kruche, delikatne, co nie znaczy, że się rozpadają!. W miarę upływu czasu robią się delikatnie twardsze, ale nadal kruche i przepyszne. Mega kokosowe i czekoladowe.
To nie są jedne z tych dietetycznych ciasteczek, ale są zrobione z naturalnych składników i nie zawierają zbędnych dodatków.


Składniki na ok. 24 sztuki:
- ok. 1,5 szklanki (120 g) wiórków kokosowych
- 1 szklanka (ok.100 g) płatków owsianych górskich lub zwykłych (nie błyskawicznych)
- 1 szklanka (150 g) mąki orkiszowej lub pszennej
- 150 g masła
- 6 łyżek (80 g) cukru trzcinowego (bardzo drobnego)
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki gorącej wody
- 1 łyżeczka sody
- 5-6 kostek gorzkiej czekolady

Wykonanie:
- Piekarnik ustaw na 150 st. C, aby dobrze się nagrzał.
- W dość dużej misce wymieszaj wiórki, płatki owsiane, mąkę i cukier.
- Masło rozpuść w rondelku, dodaj do suchych składników, wymieszaj.
- W małej miseczce wymieszaj miód, gorąca wodę i sodę. Dodaj do całości, wymieszaj najlepiej dłonią, aż masa będzie bardziej lepka (choć nadal dość sypka).
- Wmieszaj pokruszoną czekoladę.
- Na papierze do pieczeniu układaj uformowane w dłoniach niewielki kulki, a następnie spłaszcz je dłonią i ewentualnie popraw ich kształt palcami.
- Piecz ok. 15 minut, aż do lekkiego zarumienienia. Koniecznie pilnuj tego czasu, aby się nie przypaliły!
- Po otwarciu piekarnika nie dotykaj ich, będą jeszcze delikatne. Odstaw do ostygnięcia, będą miały idealną strukturę. Czujesz ten zapach? 🙂
- Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, poza lodówką.
Smacznego!