Kokosanki z czekoladą. Lepsze niż ze sklepu.

17 października, 2020

Składniki:
, , , , ,

Kiedy jedna z ulubionych bohaterek mojej Córeczki robi deser ze swoją babcią, nagle przychodzi nas ochota na coś równie pysznego. I chociaż użyłyśmy nieco innych składników do naszych ciasteczek, to wyszły równie wybornie. Już samo wspólne pichcenie sprawiło nam wiele frajdy, nie mówiąc o tym, jak przyjemnie zjeść je przy herbatce, podczas pogaduszek.

Ten przepis nie jest wegański. To raczej ciasteczka z klasycznymi dodatkami, ale bez jaj. Ich brak ma tutaj same zalety, bo ciasteczka możecie próbować na surowo, aż do czasu dodania sody, a po upieczeniu długo utrzymują świeżość. Ponadto są kruche, delikatne, co nie znaczy, że się rozpadają!. W miarę upływu czasu robią się delikatnie twardsze, ale nadal kruche i przepyszne. Mega kokosowe i czekoladowe.

To nie są jedne z tych dietetycznych ciasteczek, ale są zrobione z naturalnych składników i nie zawierają zbędnych dodatków.

Składniki na ok. 24 sztuki:

  • ok. 1,5 szklanki (120 g) wiórków kokosowych
  • 1 szklanka (ok.100 g) płatków owsianych górskich lub zwykłych (nie błyskawicznych)
  • 1 szklanka (150 g) mąki orkiszowej lub pszennej
  • 150 g masła
  • 6 łyżek (80 g) cukru trzcinowego (bardzo drobnego)
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżeczka sody
  • 5-6 kostek gorzkiej czekolady

Wykonanie:

  1. Piekarnik ustaw na 150 st. C, aby dobrze się nagrzał.
  2. W dość dużej misce wymieszaj wiórki, płatki owsiane, mąkę i cukier.
  3. Masło rozpuść w rondelku, dodaj do suchych składników, wymieszaj.
  4. W małej miseczce wymieszaj miód, gorąca wodę i sodę. Dodaj do całości, wymieszaj najlepiej dłonią, aż masa będzie bardziej lepka (choć nadal dość sypka).
  5. Wmieszaj pokruszoną czekoladę.
  6. Na papierze do pieczeniu układaj uformowane w dłoniach niewielki kulki, a następnie spłaszcz je dłonią i ewentualnie popraw ich kształt palcami.
  7. Piecz ok. 15 minut, aż do lekkiego zarumienienia. Koniecznie pilnuj tego czasu, aby się nie przypaliły!
  8. Po otwarciu piekarnika nie dotykaj ich, będą jeszcze delikatne. Odstaw do ostygnięcia, będą miały idealną strukturę. Czujesz ten zapach? 🙂
  9. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, poza lodówką.

Smacznego!