Jaglany koktajl na śniadanie

7 kwietnia, 2022

Koktajl na II śniadanie? Jeśli będzie pożywny, to czemu nie. Ten tutaj jest wzbogacony kaszą jaglaną i orzechami, zatem spokojnie pozwoli ci dotrwać do obiadu, bez zbędnego podjadania.

Kasza jaglana (ziarno prosa) jest jedną z najstarszych kasz. Nie zawiera glutenu. Jest źródłem pełnowartościowego białka, w tym aminokwasu o nazwie tryptofan, którego brakuje w roślinach strączkowych. Warto zatem włączyć ją szczególnie do diety bezmięsnej. W kaszy jaglanej znajdziemy również sporą dawkę wapnia, żelaza i witamin z grupy B.

Polifenole w niej zawarte wykazują właściwości antyoksydacyjne. Ich spożywanie obniża ryzyko występowania nowotworów, chorób sercowo- naczyniowych, a przy tym redukuje stężenie cholesterolu całkowitego oraz ciśnienie tętnicze. Działa antywirusowo i przeciwbakteryjnie. Ponadto, zawiera rzadko spotykaną w zbożach krzemionkę, która wpływa dobroczynnie na skórę, włosy i paznokcie.

Składniki:

  • 3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej (ugotuj jej więcej i użyj do sałatki lub zupy- możesz ją przechowywać w lodówce 3-4 dni)
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego
  • duża garść owoców (borówek, wiśni, jagód lub malin)
  • 3-4 orzechy nerkowca
  • 1/2 pomarańczy lub 1 mandarynka
  • 1/2 miarki odżywki białkowej

Wszelkie orzechy przed jedzeniem możesz namoczyć na ok. godzinę, aby były lepiej strawne i łatwiej się zblendowały. W przypadku dość miękkich nerkowców, nie jest to konieczne.

Jeśli z powodu hashimoto czy wysokiego cukru ograniczasz kaszę jaglaną możesz ją zastąpić płatkami owsianymi, komosą ryżową lub całkiem pominąć ten składnik w przepisie.

Wykonanie:

Pomarańczę obierz, pokrój na mniejsze cząsteczki. Wszystkie składniki połącz i dokładnie zblenduj.