Jaglany koktajl na śniadanie
7 kwietnia, 2022
Koktajl na II śniadanie? Jeśli będzie pożywny, to czemu nie. Ten tutaj jest wzbogacony kaszą jaglaną i orzechami, zatem spokojnie pozwoli ci dotrwać do obiadu, bez zbędnego podjadania.
Kasza jaglana (ziarno prosa) jest jedną z najstarszych kasz. Nie zawiera glutenu. Jest źródłem pełnowartościowego białka, w tym aminokwasu o nazwie tryptofan, którego brakuje w roślinach strączkowych. Warto zatem włączyć ją szczególnie do diety bezmięsnej. W kaszy jaglanej znajdziemy również sporą dawkę wapnia, żelaza i witamin z grupy B.
Polifenole w niej zawarte wykazują właściwości antyoksydacyjne. Ich spożywanie obniża ryzyko występowania nowotworów, chorób sercowo- naczyniowych, a przy tym redukuje stężenie cholesterolu całkowitego oraz ciśnienie tętnicze. Działa antywirusowo i przeciwbakteryjnie. Ponadto, zawiera rzadko spotykaną w zbożach krzemionkę, która wpływa dobroczynnie na skórę, włosy i paznokcie.

Składniki:
- 3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej (ugotuj jej więcej i użyj do sałatki lub zupy- możesz ją przechowywać w lodówce 3-4 dni)
- 3/4 szklanki mleka roślinnego
- duża garść owoców (borówek, wiśni, jagód lub malin)
- 3-4 orzechy nerkowca
- 1/2 pomarańczy lub 1 mandarynka
- 1/2 miarki odżywki białkowej
Wszelkie orzechy przed jedzeniem możesz namoczyć na ok. godzinę, aby były lepiej strawne i łatwiej się zblendowały. W przypadku dość miękkich nerkowców, nie jest to konieczne.
Jeśli z powodu hashimoto czy wysokiego cukru ograniczasz kaszę jaglaną możesz ją zastąpić płatkami owsianymi, komosą ryżową lub całkiem pominąć ten składnik w przepisie.
Wykonanie:
Pomarańczę obierz, pokrój na mniejsze cząsteczki. Wszystkie składniki połącz i dokładnie zblenduj.