Hummus z pieczonym burakiem
8 lipca, 2020
Dziś z samego rana przygotowałam pyszną, kremową pastę kanapkową. Właściwie to kolejny przepis, który ma swoją podstawę i zmienne dodatki, czyli w tym przypadku klasyczny hummus z pieczonym burakiem.
Podana z domowym żytni chlebkiem, jajem i całą masą warzyw to już śniadanko doskonałe.
Burak uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw dostępnych na naszym rynku. Jest świetnym źródłem m.in. błonnika, kwasu foliowego czy potasu. Zawarte w nich betalainy są odpowiedzialne za barwę warzywa, a jednocześnie wykazują właściwości przeciwnowotworowe. Inny składnik- bor, wzmaga produkcję testosteronu i wzmacnia krew. A to tylko część zalet tego warzywa. Czy trzeba jeszcze kogoś namawiać do sięgania po buraka częściej?
Składniki:
- puszka ciecierzycy lub czubata szklanka ugotowanej ciecierzycy
- 2 łyżki tahini (pasty sezamowej) *
- 2-3 łyżki oliwy/oleju lnianego
- 3-4 łyżki wody
- sok z 1/3 cytryny
- sól i pieprz
- szczypta kolendry (opcjonalnie) – najlepiej świeżo zmielonych ziaren
- szczypta kuminu
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
- 1 mały burak
*tahini przygotowałam sama – zmieliłam 1/2 szklanki lekko podprażonego sezamu z łyżeczką oliwy i szczyptą soli.
Wykonanie:
Buraka obierz, pokrój na mniejsze kawałki, lekko posól i skrop oliwą. Piecz w temp. 200 st. C przez ok. 35- 40 minut.
Wszystkie składniki dokładnie zblenduj.
Pysznie smakuje z dodatkami widocznymi na zdjęciu. Jeśli jednak serwujesz ją z szczypiorkiem, lepiej pomiń w przepisie czosnek, bo to już za dużo dobrego. Przynajmniej dla Twojego oddechu 😉
Smacznego!
