Hummus z pieczonym burakiem

8 lipca, 2020

Składniki:
, , , ,

Dziś z samego rana przygotowałam pyszną, kremową pastę kanapkową. Właściwie to kolejny przepis, który ma swoją podstawę i zmienne dodatki, czyli w tym przypadku klasyczny hummus z pieczonym burakiem.

Podana z domowym żytni chlebkiem, jajem i całą masą warzyw to już śniadanko doskonałe.

Burak uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw dostępnych na naszym rynku. Jest świetnym źródłem m.in. błonnika, kwasu foliowego czy potasu. Zawarte w nich betalainy są odpowiedzialne za barwę warzywa, a jednocześnie wykazują właściwości przeciwnowotworowe. Inny składnik- bor, wzmaga produkcję testosteronu i wzmacnia krew. A to tylko część zalet tego warzywa. Czy trzeba jeszcze kogoś namawiać do sięgania po buraka częściej?

Składniki:

  • puszka ciecierzycy lub czubata szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 2 łyżki tahini (pasty sezamowej) *
  • 2-3 łyżki oliwy/oleju lnianego
  • 3-4 łyżki wody
  • sok z 1/3 cytryny
  • sól i pieprz
  • szczypta kolendry (opcjonalnie) – najlepiej świeżo zmielonych ziaren
  • szczypta kuminu
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • 1 mały burak

*tahini przygotowałam sama – zmieliłam 1/2 szklanki lekko podprażonego sezamu z łyżeczką oliwy i szczyptą soli.

Wykonanie:

Buraka obierz, pokrój na mniejsze kawałki, lekko posól i skrop oliwą. Piecz w temp. 200 st. C przez ok. 35- 40 minut.

Wszystkie składniki dokładnie zblenduj.

Pysznie smakuje z dodatkami widocznymi na zdjęciu. Jeśli jednak serwujesz ją z szczypiorkiem, lepiej pomiń w przepisie czosnek, bo to już za dużo dobrego. Przynajmniej dla Twojego oddechu 😉

Smacznego!