Grillowany bakłażan z hummusem na sałatce z komosy ryżowej

26 kwietnia, 2022

Składniki:
, , , , ,

To będzie jedno z najprostszych dań jakie przygotujecie. Zrobiłam je dziś z tego co miałam w domu, krótko przed świeżą dostawą warzyw. Wyszło tak smacznie i pożywnie, że zostawiam przepis.

W daniu wykorzystałam gotowy hummus paprykowy więc tym bardziej szybko poszło. Jeśli jednak znajdziesz czas zachęcam do zrobienia swojego 🙂

Składniki:

2 porcje

  • 1 średni bakłażan
  • 2 łyżki oliwy + 1 łyżka do dodania w trakcie (lub nawet więcej jeśli zobaczycie, że bakłażan pochłonął wszystko)
  • 80- 100 g komosy ryżowej
  • 2 garście rukoli
  • 4 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 2 łyżki orzechów włoskich lub innych
  • 2 łyżki hummusu
  • 4 łyżeczki sosu sojowego
  • ok. 1 łyżeczka przyprawy curry (lub mieszankę papryki słodkiej, kurkumy, cynamonu, kminu rzymskiego, imbiru i odrobiny chilli)
  • 2 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki do posypania na talerzu

Wykonanie:

  1. Bakłażana umyj, osusz, przekrój wzdłuż na 4 ćwiartki. Natnij każdą z części jak to jest widoczne na zdjęciu. Obsmaż na rozgrzanej oliwie z obu stron. Kiedy będzie już zarumieniony każdą z części polej łyżeczką sosu sojowego i oprósz przyprawą curry, dolej dodatkową łyżkę oliwy. Podsmażaj jeszcze chwilę, aż do czasu kiedy warzywo będzie miękkie.
  2. Komosę ryżową dokładnie przepłucz na sitku, ugotuj w lekko osolonej wodzie. Kukurydzę odsącz.
  3. Na talerzu ułóż rukolę, ugotowaną komosę, kukurydzę, orzechy. Na wierzch ułóż ćwiartki podsmażonego bakłażana, posmaruj je hummusem i posyp zieleniną.
  4. Smacznego!
  5. Ps. Zamiast hummusu możecie użyć np. sosu tahini lub sosu czosnkowego na bazie jogurtu.