Grillowany bakłażan z hummusem na sałatce z komosy ryżowej
26 kwietnia, 2022
To będzie jedno z najprostszych dań jakie przygotujecie. Zrobiłam je dziś z tego co miałam w domu, krótko przed świeżą dostawą warzyw. Wyszło tak smacznie i pożywnie, że zostawiam przepis.
W daniu wykorzystałam gotowy hummus paprykowy więc tym bardziej szybko poszło. Jeśli jednak znajdziesz czas zachęcam do zrobienia swojego 🙂

Składniki:
2 porcje
- 1 średni bakłażan
- 2 łyżki oliwy + 1 łyżka do dodania w trakcie (lub nawet więcej jeśli zobaczycie, że bakłażan pochłonął wszystko)
- 80- 100 g komosy ryżowej
- 2 garście rukoli
- 4 łyżki kukurydzy konserwowej
- 2 łyżki orzechów włoskich lub innych
- 2 łyżki hummusu
- 4 łyżeczki sosu sojowego
- ok. 1 łyżeczka przyprawy curry (lub mieszankę papryki słodkiej, kurkumy, cynamonu, kminu rzymskiego, imbiru i odrobiny chilli)
- 2 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki do posypania na talerzu
Wykonanie:
- Bakłażana umyj, osusz, przekrój wzdłuż na 4 ćwiartki. Natnij każdą z części jak to jest widoczne na zdjęciu. Obsmaż na rozgrzanej oliwie z obu stron. Kiedy będzie już zarumieniony każdą z części polej łyżeczką sosu sojowego i oprósz przyprawą curry, dolej dodatkową łyżkę oliwy. Podsmażaj jeszcze chwilę, aż do czasu kiedy warzywo będzie miękkie.
- Komosę ryżową dokładnie przepłucz na sitku, ugotuj w lekko osolonej wodzie. Kukurydzę odsącz.
- Na talerzu ułóż rukolę, ugotowaną komosę, kukurydzę, orzechy. Na wierzch ułóż ćwiartki podsmażonego bakłażana, posmaruj je hummusem i posyp zieleniną.
- Smacznego!
- Ps. Zamiast hummusu możecie użyć np. sosu tahini lub sosu czosnkowego na bazie jogurtu.