Domowy budyń malinowy- w lżejszej wersji (tylko 4 składniki)

30 kwietnia, 2020

Składniki:
, , ,

Domowy budyń może smakować lepiej niż ten z torebki, a robi się równie ekspresowo. Na dodatek to tylko kilka składników, które z pewnością znajdują się w każdej kuchni.

Ten deser chyba najbardziej kojarzy mi się z dzieciństwem i dlatego tak chętnie do niego wracam. Za każdym razem kiedy go przygotowuję mój Mąż pyta -jak to zrobiłaś, że smakuje jak ze sklepu? 😀 Domyślam się, że większość z Was już taki domowy budyń robiła, może nawet macie swoje przepisy. W każdym razie ja przygotowuję go tak:

Składniki:

  • 2 szklanki napoju (mleka) roślinnego (np. kokosowego – ale nie mleczka bo wyjdzie za gęste)
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (lub 4 łyżki mielonych płatków owsianych)
  • 3-4 łyżeczki syropu z agawy/ erytrolu/ ksylitolu lub cukru pudru – chyba, że wolisz trochę więcej
  • szklanka malin

Co się przyda:

  • rondelek
  • trzepaczka
  • małe sitko

Wykonanie:

  1. Maliny umieść w rondelku, gotuj, aż do rozpadnięcia się owoców. Następnie przetrzyj przez sito z małymi oczkami, aby otrzymać sos bez pestek.
  2. 1,5 szklanki mleka gotuj, razem z dodatkiem syropu. W pozostałej pół szklanki mleka rozpuść mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszając (tak jak przygotowujesz budyń).
  3. Kiedy mleko się zagotuje wlej powoli mleko z mąką, cały czas energicznie mieszając trzepaczką. Gotuj jeszcze około 1 minuty.
  4. Po odstawieniu z ognia dodaj sos malinowy i dokładnie wymieszaj.
  5. Gotowe, teraz zaserwuj z ulubionymi owocami i odrobina czekolady.

Wartość odżywcza (1 porcja bez dodatków):

324 kcal / B: 1,8 g. / T: 3,2 g. / W: 69 g. / Bł: 5,8 g.

Smacznego!