Domowe pralinki kokosowo- orzechowe

21 kwietnia, 2020

Składniki:
, , , ,

Śmiało mogę przypuszczać, że większość ludzi nie pogardziłaby połączeniem kokosa, orzecha i czekolady. W każdym razie, to chyba jedno z moich ulubionych połączeń w słodyczach. Oczywiście, można nabyć przeróżne smakołyki zawierające te składniki w sklepie, ale wiadomo jak to jest ze składem większości takich produktów.

Przedstawiam dziś moją zdrowszą alternatywę. Czekoladki są naprawdę proste do zrobienia i ze składników które bez problemu dostaniecie, ba, może nawet macie je w domu.

Jak to zwykle bywa z fit słodyczami, wcale nie są takie fit. Owszem, są zrobione ze zdrowych składników, nie zawierają zbędnych utrwalaczy i polepszaczy ale takie orzechy, wiórki kokosa czy czekolada są dość kaloryczne. Traktujmy je zatem jako zdrowszą alternatywę, ale nie jedzmy ich więcej niż w przypadku tych gotowych.

Składniki (14 sztuk):

  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych (ok. 50 g)
  • 2 pełne łyżki masła orzechowego (ok. 60g)
  • 2 łyżki ksylitolu/erytrolu – zmielone lub 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka orzechów (najlepiej nerkowce lub laskowe) – rozdrobnione np. nożem ale nie zmielone
  • 3/4 tabliczki czekolady gorzkiej lub deserowej
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego/ masła

Wykonanie:

  1. Wiórki kokosa podpraż na suchej patelni 2-3 minuty, aż do uwolnienia kokosowego zapachu. Po przestygnięciu zmiel.
  2. Przełóż do miski, dodaj masło orzechowe, cukier, rozdrobnione orzechy. Wymieszaj.
  3. Powstałą masę umieść w sylikonowej foremce na lód lub jeśli nie masz takiej w domu, zrób ok. 14 kulek. W takiej postaci wstaw do zamrażarki na co najmniej 30-40 minut.
  4. Chwilę przed wyjęciem ich z mroźni przygotuj polewę. W większym garnku zagotuj wodę, wstaw do niej mniejszy garnek z czekoladą i olejem kokosowym. Uważaj aby woda nie dostała się do środka bo czekolada się zważy. Rozpuść czekoladę cały czas mieszając.
  5. Nadzienie orzechowo- kokosowe wyciągnij z foremek i za pomocą np. widelca i łyżki polej je czekoladą. Na widelcu ułóż pralinkę, a łyżką polewaj czekoladą. Czekoladki w takiej postaci najlepiej ułożyć na kratkę lub papier do pieczenia z którego łatwo odejdą po ostygnięciu.
  6. Wstaw je do lodówki, aż do zastygnięcia czekolady.

Wartość odżywcza (1 sztuka):

ok. 94 kcal, B: 1,4g, T: 7,7g, W: 4,9g, Bł: 1,4g

Smacznego!