DOMOWA MARGHERITA

7 kwietnia, 2020

Składniki:
,

Pizza to klasyk. Choć kojarzy się z typowym fast foodem, to zrobiona w domu daje możliwość wyboru jakościowych składników i zmiany proporcji ciasta do dodatków. Oczywiście, zdrowsza byłaby na mące pełnoziarnistej, ale są dania które lepiej jeść rzadziej byle w klasycznej wersji. Skoro zyskaliśmy trochę domowego czasu,  w spiżarni zalega mąka i passata, a dzieci przerobiły już wszystkie możliwe zabawy to może dacie się namówić na wspólne robienie pizzy?

Składniki na ciasto (3 małe sztuki lub jedna duża):

  • 1,5 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej (225 g)
  • 1/2 szklanki lekko ciepłej wody
  • 10-15 g. świeżych drożdży
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru pudru
  • łyżka oliwy

Sos pomidorowy:

  • szklanka passaty
  • mała cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy/ oleju
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta oregano, słodkiej papryki i kurkumy

Składniki na 3 małe pizze (z różnymi dodatkami wiec jeśli robisz klasyczną wersję przygotuj tylko 6 pierwszych składników):

  • 1 mozzarella (125 g)
  • kilka pomidorków koktajlowych lub 1 duży
  • łyżeczka suszonego oregano
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • kilka listków bazylii
  • łyżka oliwy do skropienia
  • kilka plasterków cukinii
  • 5-6 pieczarek
  • garść rukoli
  • kilka listków jarmużu (oddzielonych od twardych części)

Wykonanie:

  1. Drożdże rozpuść w wodzie (mieszając łyżeczką). Pozostałe składniki ciasta połącz. Mieszaj całość, stopniowo dolewając wodę z drożdżami. Wyrabiaj (najlepiej dłońmi) aż do powstania gładkiego i elastycznego ciasta ( nie powinno kleić się do dłoni). 
  2. Przełóż ciasto na posypaną mąką stolnicę, podziel na 3 części i rozwałkuj na dość cienkie placki (ok 17-18 cm średnicy). Jeśli chcesz przygotować jedna dużą pizzę, rozwałkuj ją na ok. 30 cm średnicy. Przełóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30-40 minut. 
  3. W tym czasie na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekana cebulkę, po chwili dodaj starty lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj zioła i przyprawy a następnie wlej passatę. Gotuj aż do zredukowania sosu.
  4. Powierzchnię placka na której będą składniki posmaruj niewielką ilością oleju/oliwy tak aby sos nie wsiąkał nadmiernie w ciasto. Następnie rozsmaruj sos pomidorowy, nie dochodząc do brzegów. Teraz ułóż pokrojoną w plasterki mozzarellę i pieczarki. Posyp oregano. Pozostałe składniki umieść jak na zdjęciu, a na koniec skrop oliwa i posyp pieprzem.
  5. Piec około 20- 25 minut w temperaturze 220 st.C. 

Wartość odżywcza 1 małej pizzy: 

Wartość kaloryczna: 486 kcal

Białko: 21,3 g

T: 18,3 g

W: 59,1 g

Bł: 4 g

Smacznego!