DOMOWA MARGHERITA
7 kwietnia, 2020
Pizza to klasyk. Choć kojarzy się z typowym fast foodem, to zrobiona w domu daje możliwość wyboru jakościowych składników i zmiany proporcji ciasta do dodatków. Oczywiście, zdrowsza byłaby na mące pełnoziarnistej, ale są dania które lepiej jeść rzadziej byle w klasycznej wersji. Skoro zyskaliśmy trochę domowego czasu, w spiżarni zalega mąka i passata, a dzieci przerobiły już wszystkie możliwe zabawy to może dacie się namówić na wspólne robienie pizzy?
Składniki na ciasto (3 małe sztuki lub jedna duża):
- 1,5 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej (225 g)
- 1/2 szklanki lekko ciepłej wody
- 10-15 g. świeżych drożdży
- pół łyżeczki soli
- łyżeczka cukru pudru
- łyżka oliwy
Sos pomidorowy:
- szklanka passaty
- mała cebulka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy/ oleju
- 1/4 łyżeczki cukru
- sól i pieprz do smaku
- szczypta oregano, słodkiej papryki i kurkumy
Składniki na 3 małe pizze (z różnymi dodatkami wiec jeśli robisz klasyczną wersję przygotuj tylko 6 pierwszych składników):
- 1 mozzarella (125 g)
- kilka pomidorków koktajlowych lub 1 duży
- łyżeczka suszonego oregano
- świeżo zmielony czarny pieprz
- kilka listków bazylii
- łyżka oliwy do skropienia
- kilka plasterków cukinii
- 5-6 pieczarek
- garść rukoli
- kilka listków jarmużu (oddzielonych od twardych części)
Wykonanie:
- Drożdże rozpuść w wodzie (mieszając łyżeczką). Pozostałe składniki ciasta połącz. Mieszaj całość, stopniowo dolewając wodę z drożdżami. Wyrabiaj (najlepiej dłońmi) aż do powstania gładkiego i elastycznego ciasta ( nie powinno kleić się do dłoni).
- Przełóż ciasto na posypaną mąką stolnicę, podziel na 3 części i rozwałkuj na dość cienkie placki (ok 17-18 cm średnicy). Jeśli chcesz przygotować jedna dużą pizzę, rozwałkuj ją na ok. 30 cm średnicy. Przełóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30-40 minut.
- W tym czasie na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekana cebulkę, po chwili dodaj starty lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj zioła i przyprawy a następnie wlej passatę. Gotuj aż do zredukowania sosu.
- Powierzchnię placka na której będą składniki posmaruj niewielką ilością oleju/oliwy tak aby sos nie wsiąkał nadmiernie w ciasto. Następnie rozsmaruj sos pomidorowy, nie dochodząc do brzegów. Teraz ułóż pokrojoną w plasterki mozzarellę i pieczarki. Posyp oregano. Pozostałe składniki umieść jak na zdjęciu, a na koniec skrop oliwa i posyp pieprzem.
- Piec około 20- 25 minut w temperaturze 220 st.C.
Wartość odżywcza 1 małej pizzy:
Wartość kaloryczna: 486 kcal
Białko: 21,3 g
T: 18,3 g
W: 59,1 g
Bł: 4 g



Smacznego!
