Deser czekoladowy z musem z wiśni i awokado

29 maja, 2020

Składniki:
, , , , ,

Ten deser prezentuje się pysznie, a jednocześnie przemyca wartościowe składniki. Awokado i nasiona chia to źródło tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wpływają pozytywnie na pracę mózgu oraz funkcjonowanie układu krążenia. Wiśnie są skarbnicą witamin, minerałów i przeciwstarzeniowych przeciwutleniaczy (antocyjanów).

Które dziecko nie zgodziłoby się zastąpić nim słodkiego batonika?

Składniki:

  • 1 szklanka napoju roślinnego/ mleka
  • 3 łyżki nasion chia
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka syropu z agawy/miodu

Mus:

  • 1/2 dojrzałego awokado
  • 3/4 szklanki wiśni

Do dekoracji np.:

  • dowolne owoce
  • wiórki kokosowe
  • gorzka czekolada (starta)

Wykonanie:

  1. Napój roślinny/ mleko podgrzej w garnku, dodaj nasiona chia, kakao i syrop (jeśli używasz miodu- dodaj go po odstawieniu z ognia, kiedy napój trochę ostygnie). Po ostygnięciu, wstaw do lodówki najlepiej na całą noc. Dobrze jeśli po godzinie od wstawienia do lodówki przemieszasz napój (aby nasiona się nie zbryliły).
  2. Awokado wydrąż, połącz z wiśniami i zblenduj na aksamitny mus. W miarę swoich preferencji możesz go delikatnie dosłodzić. Ja lubię kwaśnawe połączenie wiśni z czekoladą.
  3. Udekoruj według uznania.

Smacznego!