Deser czekoladowy z musem z wiśni i awokado
29 maja, 2020
Ten deser prezentuje się pysznie, a jednocześnie przemyca wartościowe składniki. Awokado i nasiona chia to źródło tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wpływają pozytywnie na pracę mózgu oraz funkcjonowanie układu krążenia. Wiśnie są skarbnicą witamin, minerałów i przeciwstarzeniowych przeciwutleniaczy (antocyjanów).
Które dziecko nie zgodziłoby się zastąpić nim słodkiego batonika?


Składniki:
- 1 szklanka napoju roślinnego/ mleka
- 3 łyżki nasion chia
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka syropu z agawy/miodu
Mus:
- 1/2 dojrzałego awokado
- 3/4 szklanki wiśni
Do dekoracji np.:
- dowolne owoce
- wiórki kokosowe
- gorzka czekolada (starta)
Wykonanie:
- Napój roślinny/ mleko podgrzej w garnku, dodaj nasiona chia, kakao i syrop (jeśli używasz miodu- dodaj go po odstawieniu z ognia, kiedy napój trochę ostygnie). Po ostygnięciu, wstaw do lodówki najlepiej na całą noc. Dobrze jeśli po godzinie od wstawienia do lodówki przemieszasz napój (aby nasiona się nie zbryliły).
- Awokado wydrąż, połącz z wiśniami i zblenduj na aksamitny mus. W miarę swoich preferencji możesz go delikatnie dosłodzić. Ja lubię kwaśnawe połączenie wiśni z czekoladą.
- Udekoruj według uznania.

Smacznego!