Batoniki musli oblane czekoladą (bez pieczenia!)
19 kwietnia, 2020
Batoniki musli oblane czekoladą, któż by się oparł? ❤😚
Doskonałe na II śniadanie do pracy czy szkoły 👫. A przy tym nie musisz nawet odpalać piekarnika! 😃.

Składniki:
- szklanka płatków owsianych
- szklanka amarantusa ekspandowanego
- łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny (pokrojonej nożem)
- 1/2 szklanki sezamu
- garść dowolnych orzechów (najlepiej migdały lub laskowe) lub pestek dyni/słonecznika
- 1/2 szklanki miodu (musi być go taka ilość, aby wszystkie składniki zostały nim oblepione)
- szczypta soli
Polewa:
- tabliczka gorzkiej czekolady (90g-100g)
- łyżeczka oleju kokosowego/masła
- 2 łyżki wiórek kokosowych
Wykonanie:
- Na patelni rozgrzej masło/olej, dodaj do niego płatki owsiane, amarantus, sezam, żurawinę, orzechy/nasiona. Podsmażaj całość przez kilka minut (aż do uwolnienia się wyraźnego zapachu), cały czas mieszając drewnianą łyżką.
- Zdejmij patelnię z ognia. Dodaj miód i szczyptę soli, wszystko dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki pokryły się miodem. Jeśli „sypnęło ci się” trochę za dużo składników- koniecznie dodaj więcej masła i miodu, aby batoniki nie były za suche.
- Zawartość patelni przełóż do wyłożonej papierem keksówki. Dokładnie dociśnij, najpierw całą dłonią (trochę będzie się lepiło), a następnie wyrównaj powierzchnię zmoczoną łyżką. To ważne, żeby blok był dość dobrze dociśnięty, aby batoniki miały odpowiednią strukturę.
- W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z masłem. Polej blok i oprósz całość wiórkami kokosa. Wstaw keksówkę do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Po tym czasie wyciągnij blok z lodówki, odstaw na jakieś pół godziny, aby łatwiej było go pokroić. Pokrój na batoniki o niewielkiej szerokości.


Batoniki najlepiej przechowywać w lodówce, z każdym dniem są coraz lepsze!
Smacznego!