Batoniki musli oblane czekoladą (bez pieczenia!)

19 kwietnia, 2020

Składniki:
,

Batoniki musli oblane czekoladą, któż by się oparł? ❤😚
Doskonałe na II śniadanie do pracy czy szkoły 👫. A przy tym nie musisz nawet odpalać piekarnika! 😃
.

Składniki:

  • szklanka płatków owsianych
  • szklanka amarantusa ekspandowanego
  • łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny (pokrojonej nożem)
  • 1/2 szklanki sezamu
  • garść dowolnych orzechów (najlepiej migdały lub laskowe) lub pestek dyni/słonecznika
  • 1/2 szklanki miodu (musi być go taka ilość, aby wszystkie składniki zostały nim oblepione)
  • szczypta soli

Polewa:

  • tabliczka gorzkiej czekolady (90g-100g)
  • łyżeczka oleju kokosowego/masła
  • 2 łyżki wiórek kokosowych

Wykonanie:

  1. Na patelni rozgrzej masło/olej, dodaj do niego płatki owsiane, amarantus, sezam, żurawinę, orzechy/nasiona. Podsmażaj całość przez kilka minut (aż do uwolnienia się wyraźnego zapachu), cały czas mieszając drewnianą łyżką.
  2. Zdejmij patelnię z ognia. Dodaj miód i szczyptę soli, wszystko dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki pokryły się miodem. Jeśli „sypnęło ci się” trochę za dużo składników- koniecznie dodaj więcej masła i miodu, aby batoniki nie były za suche.
  3. Zawartość patelni przełóż do wyłożonej papierem keksówki. Dokładnie dociśnij, najpierw całą dłonią (trochę będzie się lepiło), a następnie wyrównaj powierzchnię zmoczoną łyżką. To ważne, żeby blok był dość dobrze dociśnięty, aby batoniki miały odpowiednią strukturę.
  4. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z masłem. Polej blok i oprósz całość wiórkami kokosa. Wstaw keksówkę do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  5. Po tym czasie wyciągnij blok z lodówki, odstaw na jakieś pół godziny, aby łatwiej było go pokroić. Pokrój na batoniki o niewielkiej szerokości.
wersja z polewą z gorzkiej czekolady i posypką z wiórek kokosowych
wersja z polewą czekoladowo- orzechową (dostępna na moim instagramie w formie filmiku)

Batoniki najlepiej przechowywać w lodówce, z każdym dniem są coraz lepsze!

Smacznego!