Wegański chlebek bananowy
24 lipca, 2020
Chyba już każdy profil posiada swój chlebek bananowy. Przyszła też kolej na mnie, bo trochę już tych chlebków napiekłam w swoim życiu. Zaczynałam od tych klasycznych na bazie jaj, bo to pewne spoidło we wszelkich wypiekach. Chciałabym Wam dziś jednak pokazać, że można się bez nich obejść bez uszczerbku na smaku i konsystencji wypieku.
Dzięki zamiennikom jaj, żaden weganin czy alergik nie musi rezygnować ze swoich ulubionych dań czy deserów.
Nie ma co ukrywać, chlebek jest słodki więc polecam go bardziej jako deser niż śniadanie. Jest również dość gęsty i już jeden kawałek może solidnie nasycić.

Składniki:
- 2 szklanki mąki orkiszowej (230- 240 g)
- 1/3 – 1/2 szklanki cukru trzcinowego/ ksylitolu/ erytrolu ( musicie słodycz dopasować do swoich preferencji, w każdym razie 1/2 szklanki to jak dla mnie max. zwłaszcza, że banany też są słodkie)
- 1/3 szklanki oleju kokosowego
- 1/4 szklanki mleka (ok. 70 ml.)
- 3 dojrzałe banany + 1 sztuka do dekoracji
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 6 łyżek wody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/3 łyżeczki kardamonu
- szczypta imbiru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- garść rozdrobnionych orzechów włoskich lub kilka kostek posiekanej gorzkiej czekolady
Wykonanie:
- Do zmielonego siemienia lnianego dodaj 6 łyżek wody, wymieszaj i odstaw na bok.
- Olej kokosowy zmiksuj z cukrem, aż do rozbicia kryształków. Dodaj mleko, miksuj jeszcze przez chwilę.
- Banana rozgnieć dokładnie widelcem w osobnej misce.
- W kolejnej misce połącz suche składniki, czyli mąkę, cynamon, kardamon, imbir, sól, proszek do pieczenia i sodę.
- Na koniec połącz zawartość wszystkich misek, pamiętając o tym, aby mąkę dodać na końcu i wymieszać masę łyżką już tylko do połączenia składników (nie miksować). Wmieszaj również kawałki orzechów lub czekolady.
- Powstałą masę przełóż do małej keksówki wysmarowanej tłuszczem lub wyścielonej papierem do pieczenia. Na wierzchu możesz ułożyć plasterki banana posypane odrobina cynamonu i cukru.
- Piecz w 180 st. C przez ok. 45 minut. Pamiętaj, aby dobrze nagrzać piekarnik.
Smacznego!


