Uniwersalna tarta (tym razem) ze szparagami

4 lipca, 2020

Składniki:
, , , ,

Oto uniwersalny przepis na tartę. Robiłam ją już w różnych odsłonach, najczęściej z dodatkiem sezonowych warzyw. Ty również możesz kombinować na różne sposoby, bo pod każdą postacią wychodzi pysznie.

Jeszcze przez chwilę warto skorzystać ze szparagów, które zawsze uszlachetniają potrawę, a przy tym są niskokaloryczne i bardzo zdrowe.

Składniki:

Tarta:

  • 2 płaskie szklanki mąki orkiszowej/pszennej (ok. 240g)
  • 140g – 150g masła (schłodzonego)
  • płaska łyżeczka soli
  • 1 jajo
  • 2 pełne łyżki startego sera grana padano lub parmezanu
  • pół łyżeczki suszonego tymianku

Mąkę przesiewamy (można pominąć), łączymy z pozostałymi składnikami, zagniatamy kulę i odkładamy do lodówki na ok. godzinę. Ciasto rozwałkowujemy (najlepiej między papierem do pieczenia), układamy na wysmarowanej masłem formie do tarty, dokładnie dociskamy brzegi. Widelcem nakłuwamy środek. Całość przykrywamy folią aluminiową i obciążamy np. suchą fasolą. Pieczemy w 180 st. 15 minut, po czym ściągamy folię z obciążeniem i pieczemy jeszcze 5-7 minut.


Masa jogurtowo-szpinakowa:

  • kubek jogurtu greckiego lub innego gęstego (ok. 300g)
  • 1 cebula czerwona
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 garście świeżego szpinaku/ jarmużu/ liście botwinki
  • 4 suszone pomidory
  • 1 jajo
  • 2 łyżki startego sera grana padano lub parmezanu
  • po 1/2 łyżeczki kurkumy i słodkiej papryki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju rzepakowego/oliwy
  • kilka sztuk szparagów natłuszczonych oliwą i lekko posolonych


Na oleju szklimy posiekaną cebulkę i starty czosnek (czosnek dodaję chwilę później), dodajemy porwany szpinak/jarmuż i pokrojone w paski pomidory. Smażymy 3-4 minuty. Po tym czasie przekładamy do miski i mieszamy z pozostałymi składnikami, doprawiamy. Wylewamy na podpieczone ciasto. Pieczemy w tej samej temperaturze ok. 35 minut. 20 minut przed końcem pieczenia na masie jogurtowej układamy szparagi.

Na talerzu możesz polać kawałek łyżeczką oliwy/ oleju lnianego lub zjeść tartę z prostym sosem pomidorowym (nie wliczone w wartość odżywczą).

Wartość odżywcza 1 kawałka (1/6 całej tarty):

422 kcal/ B: 15,7g/ T: 25,5g/ W: 34,3g/ Bł: 0,8g

Smacznego!