Wege bowl z tofu

7 czerwca, 2020

Składniki:
, , , , ,

Gdy pierwszy raz przygotowałam tofu, po wcześniejszym zamrożeniu go, trochę się w moim świecie kulinarnym zmieniło. Myślę, że nie prędko wrócę do zwykłej wersji. To zdumiewające, że po zamrożeniu i ponownym odmrożeniu tofu przypomina gąbkę, którą wystarczy odsączyć z nadmiaru wody, a tofu w jej miejsce wchłonie marynatę. Dzięki temu jej smak rozprowadza się szybciej i bardziej równomiernie po całej powierzchni.

Chyba już znam sekret tych gąbczastych kosteczek w chińskiej kuchni, które zawsze mnie zastanawiały. Bo niby tofu jak jak każde inne, a jednak znacznie lepiej mi smakowało w takiej wersji 😋.

Składniki:

  • 1 kostka zwykłego tofu (mrożonego przez noc)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju/oliwy (wystarczy 1 łyżeczka jeśli potem smażysz)
  • 1/2 łyżeczki syropu z agawy/klonowego lub miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej i szczypta ostrej
  • 1 łyżka oleju/oliwy do podsmażenia (jeśli smażysz na patelni)

Wykonanie:

  1. Tofu wyciągnij z zamrażarki, usuń folię. Umieść je w letniej wodzie i trzymaj tam, aż do rozmrożenia. Po rozmrożeniu odsącz nadmiar wody. Możesz je delikatnie przycisnąć w dłoniach nad zlewem lub odsączyć w ręcznik papierowy.
  2. Pokrój tofu w dowolną kostkę i obtocz w marynacie. Wstaw do lodówki, marynuj przynajmniej godzinę lub dłużej jeśli masz czas.
  3. Podsmaż tofu na rozgrzanym oleju, do zarumienienia (ostrożnie, bo dodatek słodzidła ułatwia przypalenie) lub piecz w nagrzanym do 180 st.C piekarniku, przez około 25 minut. Po smażeniu warto ułożyć tofu na ręczniku papierowym, aby usunąć zbędny tłuszcz.

Pozostałe warzywa piekłam stopniowo, dzięki temu każde z nich miało odpowiednią miękkość mimo, że pieczone na jednej blasze. Marynata to mieszanka oliwy, słodkiej papryki, kurkumy, kuminu, oregano i soli. Do nagrzanego na 180 st. C piekarnika włożyłam najpierw buraka, marchewki w całości i przekrojony czosnek, po 20 minutach dodałam batata i tofu, a po kolejnych 10 – szparagi. Całość piekłam już tylko około 12 minut.

Na talerzu możesz polać całość łyżką oliwy lub oleju lnianego. Jeśli jednak potrzebujesz dodatkowego sosu, możesz zrobić np. taki: 2 łyżki oliwy, łyżka soku z cytryny, 1/2 łyżeczki musztardy diżońskiej, 1/2 łyżeczki miodu i odrobina soli.

Smacznego!