Placuszki z batata z czerwoną cebulką i sosem jogurtowo- bazyliowym
16 maja, 2020
Batat, choć nazywany słodkim ziemniakiem, nie ma z nim zbyt wiele wspólnego. Przede wszystkim dlatego, że bataty należą do rodziny powojowatych, a nie jak ziemniaki – psiankowatych.
Jego słodki smak może być trochę mylący bo wbrew pozorom posiadają niższy indeks glikemiczny (45 ) niż białe ziemniaki (75-100). Z powodzeniem mogą zatem sięgać po nie osoby na diecie niskoglikemicznej np. przy cukrzycy. Kolejnym atutem batata jest wyższa zawartość przeciwutleniaczy, a także fakt, że możemy go przygotować dwa razy krócej niż ziemniaki.
Najzdrowszym sposobem przygotowania batatów jest gotowanie na parze i pieczenie, te praktyki wręcz zwiększają zawartość przeciwutleniaczy w warzywie. Gotowanie w wodzie natomiast (jak to zwykle bywa) obniża ich wartość odżywczą.
Najczęściej przygotowuję je najprościej jak się da, czyli pieczone z innymi warzywami. Tym razem jednak zrobiłam z nich placuszki, które zostały wysoko notowane przez moich prywatnych jurorów 🙂 Czerwona cebulka podbija słodycz batata, trochę inną słodyczą, a sos jogurtowy stanowi przeciwwagę i świetnie dopełnia całość.

Składniki:
Placuszki:
- 1 duży batat (ok. 650-700 g) lub 2 małe
- ok. 1/3 szklanki (50- 60 g) mąki orkiszowej
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1/3 łyżeczki soli
- szczypta cukru
- 1 mała czerwona cebulka
- 1/4 szklanki mleka roślinnego lub wody
- najlepiej masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia, ok. 2 łyżki ale część tłuszczu usuniemy układając placuszki na ręczniku papierowym. Jeśli masz dobrą patelnię, możesz użyć jeszcze mniej tłuszczu, bo im mniej tym będą bardziej zwarte.
Sos jogurtowo- bazyliowy:
- mały kubeczek jogurtu naturalnego (ok. 150g)
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii

Wykonanie:
- Batata umyj, obierz, pokrój na spore kawałki (jak na zdjęciu). Piecz w nagrzanym do 180 st. piekarniku przez ok. 20 – 25 minut. Do czasu, aż widelec będzie wchodził bez problemu.
- Cebulkę posiekaj dość drobno. Połącz wszystkie składniki placuszków (poza tłuszczem do smażenia). Wymieszaj najlepiej dłonią (nie blenduj). Masa powinna być dość lepka i zwarta.
- Placuszki o pojemności łyżki smaż na rozgrzanym tłuszczu po kilka minut z każdej strony (do zarumienienia). Powinny mieć grubość ok. 1 cm. Jeśli kleją się do łyżki możesz nadać im kształt przyciskając palcami lekko posmarowanymi olejem. Jeszcze lepszym sposobem jest zrobienie kulki w oprószonych mąką dłoniach, rozpłaszczenie i w takiej formie ułożenie na patelni. Usmażone odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
- Składniki sosu połącz, wymieszaj. Możesz je również zblendować, aby otrzymać delikatnie zielony kolor.
Smacznego!
