Pieczony bakłażan z sosem jogurtowym
7 maja, 2020
Tego oto bakłażana postanowiłam przeznaczyć na coś ciekawszego niż leczo czy ratatouille. Ostatecznie zainspirowałam się jednym z przepisów z wegetariańskiej kuchni Yotam Ottolenghi, który przygotowuję w swojej wersji. Połączenie mięciutkiego miąższu bakłażana, kremowego sosu jogurtowego i kontrastujących w tym zestawieniu pestek granatu, nie tylko wygląda, ale też smakuje wyśmienicie. Jeśli więc lubicie bakłażana i macie ochotę na trochę inne smaki, zapraszam do przepisu 🙂
Składniki (2 porcje):
- 1 średni bakłażan
- 4 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- skórka otarta z 1/3 cytryny
- sól i świeżo zmielony pieprz
Sos:
- 100- 120 ml (5-6 łyżek) jogurtu (najlepiej greckiego lub innego gęstego)
- łyżka oliwy
- 1/2 ząbka czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól do smaku
Dodatki:
- pestki granatu z 1/3 owocu
- 2 łyżki nasion sezamu podprażonych na suchej patelni z odrobiną soli
- 2 łyżeczki oliwy (po jednej na połowę bakłażana)- do skropienia już na talerzu
Wykonanie:
- Bakłażana umyj, osusz, przetnij na pół. Każdą z części natnij nożem podobnie jak na zdjęciu, uważając aby nie przeciąć skórki. Ułóż obie części na papierze do pieczenia, teraz polej oliwą (po 2 łyżki na jedną część). Zadbaj o to aby cała powierzchnia miąższu była nasiąknięta olejem. W razie potrzeby dodaj trochę więcej oliwy – bakłażan lubi tłuszcz :). Posyp solą, pieprzem, tymiankiem (rozcierając go w dłoniach aby wydobyć więcej aromatu) oraz startą skórką z cytryny.
- Nastaw piekarnik na 200 st. C. W czasie kiedy się nagrzewa, przygotuj sos – czyli wymieszaj wszystkie składniki z przetartym czosnkiem. Uwaga! Jeśli nie lubisz smaku świeżego czosnku lub jeśli nie możesz sobie pozwolić na jego zapach możesz zetrzeć go na bakłażana przed pieczeniem i pominąć go w sosie. Wstaw gotowy sos do lodówki.
- Wstaw połówki bakłażana do nagrzanego piekarnika, piecz ok. 40 minut. Pod koniec obserwuj, miąższ powinien być przyrumieniony i mięciutki. Przed podaniem polej bakłażany sosem, posyp pestkami granatu i sezamem. Całość przypraw dodatkowo odrobina soli i pieprzu oraz skrop oliwą.

Smacznego!


