Domowy budyń malinowy- w lżejszej wersji (tylko 4 składniki)
30 kwietnia, 2020
Domowy budyń może smakować lepiej niż ten z torebki, a robi się równie ekspresowo. Na dodatek to tylko kilka składników, które z pewnością znajdują się w każdej kuchni.
Ten deser chyba najbardziej kojarzy mi się z dzieciństwem i dlatego tak chętnie do niego wracam. Za każdym razem kiedy go przygotowuję mój Mąż pyta -jak to zrobiłaś, że smakuje jak ze sklepu? 😀 Domyślam się, że większość z Was już taki domowy budyń robiła, może nawet macie swoje przepisy. W każdym razie ja przygotowuję go tak:
Składniki:
- 2 szklanki napoju (mleka) roślinnego (np. kokosowego – ale nie mleczka bo wyjdzie za gęste)
- 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (lub 4 łyżki mielonych płatków owsianych)
- 3-4 łyżeczki syropu z agawy/ erytrolu/ ksylitolu lub cukru pudru – chyba, że wolisz trochę więcej
- szklanka malin
Co się przyda:
- rondelek
- trzepaczka
- małe sitko
Wykonanie:
- Maliny umieść w rondelku, gotuj, aż do rozpadnięcia się owoców. Następnie przetrzyj przez sito z małymi oczkami, aby otrzymać sos bez pestek.
- 1,5 szklanki mleka gotuj, razem z dodatkiem syropu. W pozostałej pół szklanki mleka rozpuść mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszając (tak jak przygotowujesz budyń).
- Kiedy mleko się zagotuje wlej powoli mleko z mąką, cały czas energicznie mieszając trzepaczką. Gotuj jeszcze około 1 minuty.
- Po odstawieniu z ognia dodaj sos malinowy i dokładnie wymieszaj.
- Gotowe, teraz zaserwuj z ulubionymi owocami i odrobina czekolady.
Wartość odżywcza (1 porcja bez dodatków):
324 kcal / B: 1,8 g. / T: 3,2 g. / W: 69 g. / Bł: 5,8 g.
Smacznego!

