Zielona sałatka z makaronem i cieciorką

19 kwietnia, 2020

Składniki:
, , , , ,

Ta pozycja jest godna uwagi, bo niby sałatka, a bez problemu zastąpi obiad. Jeśli jest białko (tu akurat ciecierzyca) i zdrowe tłuszcze spowalniające wchłanianie węglowodanów (u nas z makaronu) to możecie być pewni, że szybko głód was nie dopadnie.

W obecnym tu zielonym sosie uwielbiam to, że nawet się człowiek nie zorientuje ile właśnie wsunął zieleniny 🙂 To trochę jak szpinak w koktajlu z bananem, tyle, że na słono.

Składniki (2 porcje):

  • 1/2 dużej lub 1 mała cukinia
  • 1/2 fenkuła lub papryki/ bakłażana/ łodyga selera naciowego – co macie w domu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka octu winnego lub jabłkowego
  • 1/2 szklanki ciecierzycy bez zalewy
  • 1/3 łyżeczki papryki słodkiej, 1/4 łyżeczki kurkumy -do obtoczenia ciecierzycy
  • 100 g dowolnego suchego makaronu
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 80-100 g mozzarelli
  • skórka otarta z 1/3 cytryny

Zielony sos:

  • 4-5 łyżek oliwy/oleju lnianego
  • 1/2 dużego pęczka natki pietruszki
  • 2 garście listków bazylii
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina wody dla łatwiejszego zblendowania sosu

Wykonanie:

  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją w lekko osolonej wodzie, przecedź i odstaw.
  2. Fenkuła pokrojonego w piórka wrzuć na rozgrzany olej, po chwili dodaj pokrojoną w półplasterki cukinię. Smaż przez kilka minut, aż do zmięknięcia fenkuła. Przełóż do miseczki, polej octem i odstaw na bok.
  3. Na tej samej patelni podsmaż obtoczoną w papryce i kurkumie ciecierzycę.
  4. Składniki sosu dokładnie zblenduj.
  5. Makaron wymieszaj z sosem, dodaj podsmażone warzywa (razem z sokami), rozdrobnioną mozzarellę, kapary, ciecierzycę, kilka porwanych listków bazylii i skórkę z cytryny. Delikatnie przemieszaj. Dopraw solą i pieprzem według uznania.

Smacznego!