Owsianka bananowa (banalnie prosta). Jak wzbogacić owsiankę w białko? Jakie mleko roślinne do owsianki?
19 kwietnia, 2020
Mąż na home office 🏪. Na pytanie „co dziś jemy na śniadanie?” najczęściej słyszę – owsianka! W ostatnim czasie zgadzam się na taką wersję trochę częściej, bo pyszna i w dodatku szybka do zrobienia. Łatwo popaść w śniadaniową rutynę, ale warto się przed tym bronić.
Jedzenie w kółko tego samego może przyczynić się do powstawania alergii na dane produkty. Dodatkowo, im bardziej urozmaicamy dietę tym mniejsze prawdopodobieństwo niedoborów witamin i składników mineralnych w organizmie.
Najlepiej przeplatać śniadania na słodko, tymi ma słono lub przynajmniej rotować składniki dania, np. jednego dnia płatki owsiane, a kolejnego orkiszowe czy jaglane z innymi dodatkami.
Minusem owsianki na śniadanie jest dość niska zawartość białka. Jego odpowiednia ilość w śniadaniu zapewni nam dłuższą sytość i doda energii do pracy. Warto zatem wzbogacić owsiankę odżywką białkową lub dodatkiem skyru, który z natury zawiera więcej białka niż zwykły jogurt. Jeśli nie masz przeciwskazań, możesz również sięgnąć po napój sojowy, który jest najbardziej zasobny w białko spośród napojów roślinnych.
Wybierając napój roślinny do owsianki (a również do kawy) lepiej sięgnąć po napój migdałowy lub kokosowy, a unikać owsianego czy ryżowego. Te pierwsze zawierają mniejszą ilość węglowodanów prostych (czyli mają niższy IG), dlatego będą łagodniej podnosić poziom glukozy w organizmie.

Składniki (1 spora porcja):
- 5 łyżek płatków owsianych górskich lub zwykłych
- 3/4 szklanki mleka roślinnego/zwykłego + 1/4 szklanki wody
- 1/2 dojrzałego banana
- 1/2 miarki odżywki białkowej
Dodatki np.:
- filiżanka dowolnych owoców
- łyżeczka masła orzechowego
- 1 łyżka płatków migdałowych
- 1 łyżka nasion chia
- 2 łyżki jogurtu naturalnego lub skyru

Wykonanie:
- Mleko i wodę zagotuj, wsyp płatki, gotuj ok. 2-3 minuty.
- Odstaw z palnika, przykryj talerzykiem na kilka minut. Jeśli płatki za bardzo pochłonęły płyn dolej jeszcze trochę mleka, wymieszaj.
- Banana rozgnieć widelcem na mus. Wymieszaj z płatkami i odżywką białkową.
- Owsiankę udekoruj dodatkami.
Smacznego!