Kremowy gulasz z cieciorką i jarmużem
19 kwietnia, 2020
Jeśli szukacie pomysłu na prosty i pyszny obiad możecie spróbować tego 😃. Dodatki możecie dowolnie zamieniać ale warto bazować na cieciorce, pieczarkach i zielonych liściach.
Nie rezygnujcie również z dodatku kuminu, bo chociaż nie wygląda – gulasz nie jest super lekkostrawny. Aby ułatwić trawienie starajcie się również nie pić zbyt dużo wody w trakcie i po posiłku (aby nie rozrzedzać soków trawiennych), a z planowanym deserem poczekajcie co najmniej godzinę.
Danie świetnie smakuje np. z komosą ryżową czy kaszą jaglana ale równie dobrze może być serwowane bez dodatków.

Składniki (ok. 3 porcje):
- 1 mała czerwona cebula
- 1 miseczka pieczarek
- 1/2 cukinii
- 1/2 papryki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 garście porwanych liści szpinaku/jarmużu
- 1 puszka ciecierzycy bez zalewy
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- 1/2 puszki mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- szczypta kuminu
- sól i pieprz do smaku


Wykonanie:
- Na rozgrzanym oleju podsmaż posiekaną cebulkę z dodatkiem curry, kurkumy i kuminu.
- Po chwili dodaj pokrojoną w paseczki paprykę, a po 2-3 minutach pokrojoną cukinię i pieczarki. Podsmażaj, aż do chwili gdy lekko zmiękną.
- Dodaj passatę, mleczko, odcedzoną ciecierzycę. Gotuj do czasu zredukowania sosu.
- Pod koniec gotowania dopraw solą i pieprzem, dorzuć liście szpinaku/jarmużu. Gotuj już tylko chwilę, wyłącz palnik jak tylko liście delikatnie zwiędną.
- Podaj np. z komosą ryżową.
Możesz zagęścić sos łyżeczką mąki ziemniaczanej uprzednio rozpuszczonej w odrobinie ciepłej wody.
Smacznego!