Pasta z zielonego groszku z cebulką i karmelizowaną gruszką
18 kwietnia, 2020
Zaraz po świętowaniu mam zdecydowanie większą ochotę na coś lekkiego i świeżego.
Dziś postawiłam na pastę z zielonego groszku, którą połączyłam z karmelizowaną gruszką i wyrazistą czarnuszką. To musiało pysznie smakować 😚. Z domowym chlebkiem to już zestaw doskonały 😃. Choć tak sobie myślę, że świetnie sprawdzi się również na chrupkim pieczywie czy razowych herbatniczkach 😋.
Ponadto zielony groszek to bogactwo kwasu foliowego.

Składniki:
- 1/2 opakowanoa mrożonego groszku (ok. 220g)
- 1/4 dojrzałego awokado
- 3 łyżki oleju lnianego/oliwy
- sok z 1/2 cytryny
- łyżka świeżej kolendry lub 1/4 łyżeczki suszonej (najlepiej świeżo zmielonych ziarenek). Możesz zastąpić ją miętą.
- 1/4 łyżeczki kuminu
- łyżka posiekanego koperku lub innej zieleniny
- sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
- Groszek gotuj w osolonej wodzie przez kilka minut. Odcedź i przelej bardzo zimną wodą. Połącz z pozostałymi składnikami (poza koperkiem), zmiksuj, dopraw. Koperek drobno posiekaj i wmieszaj w pastę.
- Gruszkę pokrój na ok.1/2 cm plasterki. Na patelni rozgrzej olej z miodem, gdy pojawią się bąbelki dodaj gruszkę, podsmaż z obu stron do zarumienienia. Powstałym sosem możesz dodatkowo skropić kanapki.
- Całość posyp czarnuszką.
Smacznego!