Placuszki bananowo- owsiane z owocami (Wersja z jajem i bez)
8 kwietnia, 2020
Możecie potraktować je jako bazę i wybrać im do towarzystwa dowolne, ulubione dodatki. Bo przecież każdy lubi co innego. Ja tym razem serwuję je z musem truskawkowym i owocami, ale równie ciekawie smakują np. z jogurtem, owocami i masłem orzechowym.
Placuszki świetnie smakują na ciepło – prosto z patelni, ale sprawdzą się również zapakowane na spacer, bo idealnie pasują do rączki maluszka. Przy tym stanowią zdrową przekąskę, bez zbędnych ulepszaczy.

Składniki na 9 sztuk (bez jaja):
- 1/2 szklanki płatków owsianych (ok. 55 g)
- 1 dojrzały banan*
- 1/2 jabłka (opcjonalnie)
- ok. 1/2 szklanki (ok. 120 ml) napoju roślinnego (u mnie ryżowy) lub wody
- szczypta cynamonu
- szczypta kardamonu
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju kokosowego lub innego (na dobrej patelni bez problemu usmażą się bez tłuszczu)
*Im dojrzalszy banan tym słodsze będą placuszki. Jeśli banan jest mniej słodki możesz dosłodzić masę np. syropem z agawy, wedle uznania. Plus placuszków bez jaja jest taki, że możesz ich próbować jeszcze przed smażeniem i kontrolować ich finalny smak 🙂
Wersja z jajem:
- 1/3 szklanki płatków owsianych
- 1 dojrzały banan
- 1 jajo
- 1/3 szklanki napoju roślinnego lub mleka + trochę wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji
- szczypta cynamonu
- szczypta kardamonu
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju kokosowego lub innego (na dobrej patelni bez problemu usmażą się bez tłuszczu)
Mus truskawkowy:
- miseczka truskawek
- 1 łyżeczka syropu z agawy/ erytrolu/ brązowego cukru
- 2 łyżki nasion chia
Możesz również podać placuszki ze świeżymi owocami i jogurtem naturalnym.
Wykonanie:
- Truskawki (jeśli są mrożone), razem z syropem podgrzewaj w rondelku, gotuj, aż do odparowania nadmiaru wody. Odstaw z palnika. Po częściowym ostygnięciu, zblenduj na gładko. Teraz dodaj 2 łyżki nasion chia (do jeszcze ciepłego musu). Wymieszaj, odstaw do napęcznienia.
- Do naczynia blendera wsyp płatki owsiane, dodaj pokrojonego banana, mleko, przyprawy. Wszystko zblenduj na gładką masę. Masa nie powinna być za gęsta, tak aby udało się łatwo formować placuszki po wylaniu na patelnię. W razie potrzeby dodaj odrobinę mleka/wody.
- Jabłko obierz i zetrzyj na grubych oczkach. Dodaj do całości, wymieszaj.
- Placuszki (o pojemności 1 łyżki) smaż z obu stron na rozgrzanej patelni, delikatnie posmarowanej olejem. Jeśli posiadasz patelnię, która nie przywiera możesz spróbować zrobić je bez tłuszczu.
- Placuszki odkładaj na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Serwuj z ulubionymi dodatkami.


Wartość odżywcza 1 sztuki (z tłuszczem):
Wartość kaloryczna: ok. 58 kcal
Białko: 1,8 g
Tłuszcze: 1,7 g
Węglowodany: 9,1 g
Błonnik: 0,89 g
Smacznego!