CZEKOLADOWY BUDYŃ JAGLANY Z OWOCAMI I PŁATKAMI MIGDAŁÓW
7 kwietnia, 2020
Pyszne jedzenie łagodzi obyczaje. Są takie dni kiedy już od rana potrzebujemy chociażby odrobiny czekolady. Nie zawsze trzeba się bronić. Jeśli wybierzesz gorzką to oprócz przyjemności dostarczysz sobie porcji cennego magnezu, a połączenie z odpowiednimi składnikami zapewni Ci zdrowy i pożywny początek dnia.

Składniki (2 porcje):
* 1/2 szklanki kaszy jaglanej (100 g)
* 1 szklanka dowolnego mleka
* 3/4 szklanki wody
* 2-3 kostki gorzkiej czekolady
* łyżka wiórek kokosowych
* 1 dojrzały banan
Dodatki: 2 garście owoców, 2 łyżki migdałów (uprażonych na suchej patelni)
Wykonanie:
Kaszę jaglaną podprażyć na suchej patelni aż do uwolnienia się orzechowego aromatu. Przełożyć na sito i dokładnie przepłukać. Gotować na mleku i wodzie, ok. 12 minut od chwili zagotowania, mieszając. Pod koniec gotowania dodać wiórki i czekoladę, mieszać aż do rozpuszczenia. Odstawić do częściowego ostygnięcia a następnie zblendować razem z bananem. Na talerzu przystroić dodatkami.
Jeśli przygotowujesz budyń jaglany na śniadanie warto dodać 1/2 miarki odżywki białkowej, która zapewni większą sytość oraz zwiększy wartość odżywczą dania.
Wartość odżywcza w 1 porcji:
Wartość energetyczna: 396 kcal
Białko: 10,4 g + białko z odżywki
Tłuszcze: 13,4 g
Węglowodany: 55 g
Błonnik: 6,9 g
Smacznego!